De mee-eters van de haven

Met een directe tewerkstelling van 61.873 personen blijft het Antwerpse havengebied de belangrijkste economische motor van Vlaanderen. Dat blijkt uit een studie die de provincie Antwerpen in samenwerking met het Havencentrum en het Gemeentelijk Havenbedrijf liet maken door de UA. De studie onderzocht ook de invloed van het havengebied op de omliggende gemeenten. Gedeputeerde Ludwig Caluwé (Economie) stelde al onmiddellijk vast dat de haven en de erbij horende industrie niet alleen zorgen voor tewerkstelling en inkomsten voor de “koekenstad”, maar dat “heel de Antwerpse regio en het Waasland mee profiteren”. “Zelfs vanuit Mechelen en de Kempen komen heel wat mensen werken in de haven. De onderzoekers schatten dat alle gemeenten samen 48,8 miljoen euro ontvangen via de personenbelastingen”, kraaide Caluwé triomfantelijk in een mededeling. Hij beklemtoonde dat eigenlijk slechts 14 procent van de tewerkgestelden als dokwerker aan de slag is. De gedeputeerde vestigde meteen de aandacht op het Provinciaal Havencentrum Lillo, dat jongeren alvast laat kennismaken met de grote variëteit aan havenjobs. In de studie werden alle zeventig gemeenten van de provincie Antwerpen onder de loep genomen en ingedeeld in de drie regio’s: Antwerpen, Mechelen en Kempen. Daarnaast zijn ook acht gemeenten uit het Waasland onderzocht: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster. Ongeveer een derde van de tewerkgestelden woont in de stad Antwerpen. Twee derde van de werknemers woont in de randgemeenten. 38,3 procent daarvan woont in de andere Antwerpse gemeenten buiten de stad, 16, 7 procent komt uit het Waasland. Dagelijks verplaatsen zich nog 5,5 procent of 3.078 personen van Mechelen naar de haven, en 6 procent of 3.334 personen van de Turnhoutse regio naar de haven. De impact van tewerkstelling van de haven is ongeveer gelijk voor de stad Antwerpen en de omliggende gemeenten. 12,39 procent van alle banen in de stad zijn rechtstreeks gerelateerd aan de haven. Voor de omliggende Antwerpse gemeenten is dit 12,65 procent en in het Waasland komt dit op 10,97 procent.

Stabroek is dé havengemeente bij uitstek, stipt Caluwé aan. De gemeente Stabroek heeft relatief gezien de meeste inwoners die werken in de haven, namelijk 32 procent van de totale tewerkstelling. Maar in die poldergemeente denken ze nog altijd dat ze de haven kunnen negeren. En dat er geen enkele tegenprestatie nodig is. Bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit. Alle dagen staat de Dorpsstraat vol camions en personenwagens van firma’s en mensen die naar de haven rijden en terug. Denk niet dat er ook maar de geringste poging wordt ondernomen om de monsterfiles te verlichten. Integendeel: Stabroek beweerde ooit dat het een aandeel moest hebben in het beheer van de haven en mee moest putten uit de pot van de inkomsten. De gemeentevaderen hadden uitgepluisd dat het Delwaidedok voor zowat de helft op vroeger Stabroeks grondgebied ligt. Bij nazicht bleek het echter om een smalle strook te gaan die buiten het gebied van het dok valt en die eerder bedoeld was om de aanleg van de A12 mogelijk te maken. Goed geprobeerd van de landmannen. Nu Caluwé aangetoond heeft dat deze kleine poldergemeente al ruim geld binnenhaalt via de personenbelasting, zullen de bestuurders ongetwijfeld hun bekomste hebben. Dat is niet zo voor de gemeenten in het Waasland. Die beginnen meer en meer te beseffen dat binnenkort de haven ruimschoots op hun grondgebied ligt en dat de grootste schepen binnenlopen via het Deurganckdok en binnen korte tijd ook via de (voorlopig) gelijknamige sluis. Ook zal een bos van windmolens over enkele jaren stroom leveren vanuit de Waaslandhaven. Zondag werd het startschot van dit “Wind aan de stroom”-project reeds gegeven door de burgemeester van Beveren en mocht havenschepen Van Peel nog amper meedoen. Nog even de cijfers van de Wazenaars ophalen die in de haven (de Waaslandhaven?) werken: Beveren 24 procent, Zwijndrecht, Sint-Gillis-Waas en Kruibeke net boven de 15 procent. De stad Antwerpen zelf komt uit op 12,39 procent.

Pagadder