We begrijpen de mensen achter Pegida-Vlaanderen niet goed. Wie een brede protestbeweging wil opstarten, naar het voorbeeld van wat er in Duitsland is ontstaan, moet niet beginnen met een verboden betoging te organiseren. De frustratie kan dan misschien heel hoog zitten, omwille van het feit dat de burgemeester drie keer een betogingstoelating heeft geweigerd.

Bij een brede laag van de bevolking is een anti-islamgevoel aanwezig, en het komt eropaan dit op de juiste manier te kanaliseren. Dat doe je niet met een, als eerste actie, niet-toegelaten manifestatie. Als het in Antwerpen verboden werd, kon er dan echt niet uitgeweken worden naar Sint-Niklaas, Gent of Mechelen?

Afwezig

Door het negeren van het verbod, en toch op straat te komen, werden enkel de “radicalen” gemobiliseerd. Het beeld dat de media brachten van de manifestatie was niet meteen wervend voor de toekomst.

Bovendien, er kwamen uiteindelijk maar 220 mensen opdagen. (227 om juist te zijn, want zoveel mensen moesten hun “paske” laten afschrijven en mogen een GAS-boete verwachten). Maar het opzet was om dubbel zoveel mensen op de been te krijgen. Het Vlaams Belang was als partij opvallend afwezig. Filip Dewinter kwam een kijkje nemen, maar nam niet aan de manifestatie deel. Hij kon en mocht wel uitgebreid zijn zegje doen aan de aanwezige pers. Tweede foute uitstraling: Pegida-Vlaanderen wil los van het Vlaams Belang kunnen ageren. Maar de man die het meeste de pers naar zich toetrok, was wel Filip Dewinter. Wat is dan de perceptie bij het grote publiek?

Helikopter

Of het slim was van De Wever om geen toelating te geven tot betogen? Politiek gezien zal hij daar zijn redenen wel voor hebben, en strategisch gezien heeft hij gescoord. Dat in tegenstelling tot de betogers. Eén zaak was duidelijk: er waren meer dan genoeg “flikken” en “stillen” voorradig, ondanks het “terreuralarm”. Zelden zoveel “oortjes” gezien als die maandagavond. En was die helikopter echt noodzakelijk? Terwijl het er op de grond al bij al rustig aan toe ging, want de betogers waren op dat ogenblik ingesloten door een grote troepenmacht aan flikken in gevechtskledij.  Eén zaak is zeker: iedereen werd uitgebreid gefilmd, zowel op de grond als vanuit de lucht.

Licht

Bisschop Bonny had ermee gedreigd het gevellicht te doven van de Carolus Borromeuskerk. Uiteindelijk bleef de gevel heel de tijd verlicht. Oef. Nog een gratis tip voor de organisatoren (die, voor zover we ze kennen, toch enige ervaring hebben in actievoeren): geef uw woordvoerder een megafoon als hij de aanwezige betogers wil toespreken. En smokkel een trapladdertje mee. Dan staat hij wat hoger.

Op maandag 13 april wil Pegida-Vlaanderen opnieuw betogen, in Gent. Althans, de aanvraag is ingediend. Nu is het wachten op een beslissing van Daniel Termont.

Duiding

Nog een uitsmijter: Stefke Wauters is het nieuwsanker van VTM. Wat vertelde hij bij de verslaggeving van de Pegida-betoging? Er waren tien betogers opgepakt, wist hij te vertellen. De realiteit: er werden drie betogers opgepakt van Pegida. De andere opgepakte betogers waren extreemlinkse tegenbetogers, die op de Groenplaats verzameld hadden. Maar Stefke Wauters schijnt dat niet te weten, of niet te willen weten. In ieder geval, hij vermeldt het niet. De indruk moet gewekt worden, bij de kijker, dat alleen stoute Pegida-betogers werden opgepakt. Is dit duiding, of is het objectiviteit? Aan u om te oordelen.

De Standaard kent geen Duits

De opkomst van de aanvankelijk enkel Duitse volksbeweging tegen de islamisering, PEGIDA, zorgt bij het rood-groene journalistenlegioen voor tandengeknars. Er mag geen gelegenheid voorbijgaan of er wordt geprobeerd die beweging letterlijk ‘zwart’ te maken. Nadat afgelopen maandag in Dresden opnieuw meer dan 6.000 mensen de straat opgingen, en de beweging opnieuw uit het dal klimt na intern gedonder, publiceerde De Standaard een online-artikel onder de grote titel: ‘PEGIDA-betogers willen vluchtelingenkamp aanvallen’. Volgens de oorspronkelijke tekst van De Standaard zouden van de 6.000 betogers maar liefst 2.000 deelnemers geprobeerd hebben de arme vluchtelingen aan te vallen, maar de politie zou dat verhinderd hebben.

Jammer voor De Standaard, maar wij van ‘t Pallieterke geloven allang niet meer wat we lezen in onze ‘kwaliteitskranten’, dus gingen wij op zoek naar de bron van het bericht in de Duitse media. En wat blijkt? Alle Duitse nieuwswebsites hebben het over een poging tot aanval door ‘Zwei Dutzend’ betogers. Wat betekent het woord ‘Dutzend’ in het Duits? Niet ‘duizend’, zoals De Standaard denkt, wel ‘dozijn’. Twee dozijn betogers, dus, op 6.000 deelnemers. Uiteraard kon de politie die ‘aanval’ met gemak tegenhouden…

Via de corrigeerknop van De Standaard meldde onze lezer de fout, en de tekst werd bliksemsnel aangepast: het getal 2.000 verdween. Maar het artikel zelf, met de hysterische titel, bleef staan. Ten onrechte, want zo blijft het artikel fout: er was helemaal geen poging tot aanval op een ‘vluchtelingenkamp’. Er was enkel een begrijpelijk protest van enkele tientallen betogers tegen een illegaal tentenkamp, dat als provocatie aan het adres van PEGIDA werd opgericht midden in de stad, en dat een dag later op bevel van de rechter ontruimd werd. Ergo, De Standaard liegt niet alleen over de feiten, maar ook over de context.

De groet met de arm

Het zal niet verwonderen dat de rood-groene journalisten in Vlaanderen zeer gebeten zijn op de Vlaamse versie, PEGIDA Vlaanderen. Toen die beweging, na maanden wachten, onlangs dan toch de straat optrok in Antwerpen, maakte woordvoerder Rudy van Nespen het bekende overwinningsgebaar: de rechterarm gestrekt, de hand in een duidelijk ‘V’-teken. Die foto werd vervolgens gebruikt voor diverse online-artikelen, waarbij de vingers van Van Nespen echter ‘toevallig’ buiten beeld werden gelaten. De lezer krijgt op die manier de indruk dat Rudy de groet brengt aan de fameuze man-met-de-snor…

Maar het kan nog gekker. In Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad verscheen een dag later een artikel over een Nederlandse deelnemer aan de PEGIDA-betoging in Antwerpen, waarin koudweg beweerd werd dat de man veroordeeld werd voor het schenden van joodse graven en veroordeeld werd voor tal van racistische misdrijven. De titel luidde: ‘Nederlandse neonazi’s bij PEGIDA’. Ter illustratie werd een foto afgedrukt van enkele figuren met een hakenkruisvlag. Straffe kost, nietwaar? Een gewone burger denkt wel eens na voor hij zich met zo’n volk op straat vertoont… Er is echter één klein detail: het artikel is volledig verzonnen. De Nederlander in kwestie is nog nooit veroordeeld voor welk ‘racistisch misdrijf’ dan ook; hij was hoegenaamd niet betrokken bij enige grafschennis; hij is ook niet te zien op de foto-met-hakenkruisvlag. Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad krijgen deze week per aangetekende brief een mooie eis tot ‘recht van antwoord’ in de bus, wellicht gevolgd door een klacht bij de Raad voor Journalistiek, en misschien zelfs een stevige eis tot schadevergoeding. Oei, dat zal weer pijn doen.