Reinout Verbeke zoekt ‘Naar een vaderland’

Reinout Verbeke is een jonge dichter die in 2011 debuteerde met zijn dichtbundel “De achterkant van flatgebouwen” (uitgegeven bij De Bezige Bij Antwerpen) en met het gelijknamige debuutalbum van Reinout met Nevenwerking, de muzikale groep achter de dichter.

Tien gedichten van ‘De achterkant van flatgebouwen’ staan op de internationale poëziewebsite Lyrikline.org. In 2008 stond Reinout in de finale van de wedstrijd Frappant TXT, en in 2012 won hij de songtekstwedstrijd van de jonge alternatieve groep Amatorski met de mooie tekst ‘Sonar’. Sinds 2007 organiseert hij zelf het eigen poëziefestivalletje ‘Literaire Living’.

Hij heeft naar aanleiding van zijn teksten de muzikale richting opgezocht met zijn groep Reinout met Nevenwerking. Een totaalervaring op het snijpunt van woordkunst, video en rock-‘n-roll. Performancepoëzie die u van uw sokken blaast. Niet alleen voor geletterden.

Hiermee debuteerde hij op ‘De Nachten 2008’. Ondertussen stond de band al op verschillende mooie podia, waaronder Crossing Border (Den Haag), Flachlandfest (Berlijn), Nacht van de Poëzie (Gent), Es Gracht! (Berlijn), Theater aan Zee en Dranouter Festival. In 2014 was de groep finalist van Nekka-wedstrijd en ging het daarna verschillende keren optreden in het natraject ‘De Kleine Omloop’ .

De band stelde in 2011 het mooie debuutalbum ‘De achterkant van flatgebouwen’ voor. De cd verscheen samen met de gelijknamige debuutbundel van de dichter bij De Bezige Bij Antwerpen.
Begin 2015 verscheen de tweede dichtbundel van Reinout Verbeke, “Naar een vaderland”, een gelegenheidsbundel, als stadsdichter van Roeselare. Inbegrepen in deze bundel is een dvd met een weergave van een deel van een optreden van de groep Reinout met Nevenwerking.

De muziek van de groep is geen evidente muziek, en ook de teksten van de dichter vragen soms meer dan één woordje toelichting. In het publiek vindt u steevast gelovers en niet-gelovers, interesse en desinteresse, mensen die het verhaal in zich opnemen, en mensen die er absoluut niet voor openstaan. De poëzie van Reinout is beslist geen rijmelarij, geen licht verteerbare samenloop van woorden. De thema’s zijn niet vanzelfsprekend en maken de verteerbaarheid van het optreden er niet eenvoudiger op. Titels als ‘Waterloper, ‘De achterkant van flatgebouwen’, ‘Poncho’ en ‘Sonar’ zijn dan ook niet de meest voor de hand liggende keuzes.

Muzikaal is Reinout met Nevenwerking sinds de deelname aan de Nekka-wedstrijd een echt moeilijke zoektocht geworden naar beter en passend definitief. Er werd grondig geëxperimenteerd, met dan weer wel een drummer, dan weer niet, dan weer wel een bassist, dan weer niet. Ondertussen medische pech voor de vaste gitarist, en ook dan weer zoeken naar een vervanger.
Misschien net op tijd gevonden en in de plooi laten vallen voor de opnames van de live-cd die bij deze tweede dichtbundel hoort. En daarop staat het wondermooie lied ‘Dorp’ en het indringende ‘Sonar’.

Reinout met Nevenwerking is een groep die u een kans moet geven, door de artistieke bundeling van Nederlandstalige poëzie, muziek en video. Waarbij u moet proberen tot in de kern van het gebeuren te geraken. Eens dat gebeurt, volgt de appreciatie vanzelf.

OCTAAF VEREN