Nijghse vrouwen op tournee

Dit jaar zou Lennaert Nijgh precies 70 jaar zijn geworden. De beroemde tekstschrijver van Boudewijn de Groot, Astrid Nijgh, Jasperina de Jong, Ramses Shaffy, Liesbeth List en Rob de Nijs laat een uniek en indrukwekkend repertoire achter, dat zonder enige twijfel tot het beste van de Nederlandstalige liederenschat gerekend mag worden.

Onder impuls van de Nederlandse artieste-zangeres Astrid Nijgh, Lennaerts eerste vrouw, wordt dit heerlijke repertoire alle eer aangedaan door vier vrouwen, voor deze voorstelling omgedoopt tot Nijghse vrouwen, een bescheiden muzikale productie van Nekka vzw.

De Nijghse vrouwen voor deze voorstelling zijn Astrid Nijgh, Riet Muylaert, Sabien Tiels en Amaryllis Temmerman. Zij nemen u mee op een verrassende ontdekkingsreis doorheen herkenbare liedjes als ‘Meneer de President’, ‘Testament’, ‘Meisje van 16’, ‘Ik doe wat ik doe’, ‘Malle Babbe’, ‘Pastorale’, en vele andere pareltjes.

De voorstelling begint met een lievelingsnummer van Boudewijn de Groot, ‘De Reiziger’. Eén voor één komen de vrouwen en de twee muzikanten op het podium. Lichtjes aan op de kleine tafeltjes, spots op de mooie rode stoelen. Vier stemmen al meteen samen, een veelbelovende start van een fijne, nostalgische namiddag of avond, met gitaar, piano en contrabas.

Sabien Tiels pakt dan over op piano, om een fijne ‘Noordzee’ te vertolken, begeleid door Jan Vanlooy op accordeon. Een vertaling van ‘The golden vanity’, blijkt uit het begeleidend verhaal van mama Astrid. Zij pakt dan zelf de voorstelling over, met een eenvoudig ‘Tegen beter weten in’. Er volgt een wondermooi duet van Riet en Amaryllis in ‘Meester Prikkebeen’, en een hele sterke driestemmigheid in ‘Onderweg’, wellicht een iets minder bekende tekst van Lennaert Nijgh.

De ene hit blijft de andere opvolgen. Sabien zet zich opnieuw achter de piano voor het vanzelfsprekende ‘Meisje van zestien’. Astrid bezingt dan ‘De Nacht’ na haar scheiding met Lennaert. Wat kan er dan nog beter volgen dan ‘Wat geweest is, is geweest’? Inzet van de finale van het eerste deel, met een beklijvende versie in duet tussen Sabien en Amaryllis van ‘Beneden alle peil’ en een verfrissende versie van ‘Dag zuster Ursula’, met een publiek dat dan al heel enthousiast meezingt en ritmisch applaudisseert. Tijd voor een pauze, om even op adem te komen.

Deel twee vangt aan met een heerlijke ‘Tip van de sluier’, met ditmaal Riet aan de piano. Om te bewijzen dat sommige teksten hun geldigheid en hun juistheid altijd zullen bewaren, volgt dan het meer dan ooit actuele ‘Meneer de President’, mooi gezongen in opbouw door drie Nijghse vrouwen. Waarna Amaryllis ‘Vrede’ zingt, een lied op muziek van Marcel de Groot.

Midden de heerlijke verhaaltjes die Astrid tussen de verschillende liedjes brengt, en die meermaals het publiek tot lachen aanzetten, klinken dan nog een fantastisch ‘Strand’, een indringend ‘Liefde van later’ en een lang verwacht ‘Ik doe wat ik doe’. En dan gaan de vrouwen de echte finale in, met een zeer romantisch ‘Avond’ en de meestamper ‘Tante Julia’. Maar het feest wordt pas echt een feest als Astrid rechtstaat en op haar theatrale manier een krachtige ‘Pastorale’ zingt, in duet met Amaryllis.

In Oostende kregen de dames vorige zondagmiddag een dubbele staande ovatie. Verdiend en terecht. Echt afsluiten mocht dan ook pas na een toegift, onder de vorm van een vrolijke maar sterke versie van de eeuwige ‘Malle Babbe’.

Deze geweldige Nijghse vrouwen en het fantastische repertoire van Lennaert Nijgh kan u nog proeven in Boechout, Tongeren, Ninove en Oud-Turnhout, of deze zomer in Schelle, Olen, Gent en Dranouter. U bent gewaarschuwd.

OCTAAF VEREN