Democratisch links

Verleden maandag organiseerden de linkse vereniging Actief Linkse Studenten (afgekort ALS) en de LSP een lezing  over de linkse partij Syriza. Enkele leden van NSV vonden het onderwerp interessant genoeg om te gaan luisteren, de lezing was tenslotte openbaar. De NSV’ers hadden enkel de intentie iets bij te leren, en hadden, om niet te provoceren, pet en lint thuisgelaten.

Maar zo hadden de linkse democraten het niet begrepen. De NSV’ers werd botweg de toegang geweigerd. Daarop werden vertegenwoordigers van de KUL en de politie erbij gehaald, want als een activiteit gesubsidieerd wordt (door de VUB, via Loko), dan moet die activiteit openstaan voor iedereen. Niet dus bij de ALS. De kans bestaat dat bij de volgende erkenningsronde de ALS haar erkenning verliest (en de daarbij horende subsidies en voordelen). Laten we hopen. O ja, wij telden in de zaal exact 34 aanwezigen.

Anti-Pegida?

Ondertussen wordt door extreemlinks opgeroepen om op 12 maart tegen NSV te betogen: “Betoging tegen haat en terreur. Stop Pegida”.

Waarom Pegida erbij gesleurd wordt, weten we niet, want de jaarlijkse NSV-betoging heeft een totaal ander thema: “Voor een Europees leger; Stop de NAVO-oorlogsmachine”. We begrijpen niet goed waar de NSV dat thema gehaald heeft, al vermoeden we dat de toestand in Oekraïne er iets mee te maken heeft. Maar geef toe, ’t is niet meteen een wervend motto, en dan in rechtse kringen mobiliseren om tegen de NAVO te betogen?

Bij links wordt de tegenbetoging aangekondigd als de eerste grote anti-Pegidabetoging in ons land. Die linksen toch… Die zien tegenwoordig overal Pegida-aanhangers rondlopen.

Lang geleden, in mei ’68, kwamen de studenten in opstand tegen onder meer de betutteling van de rooms-katholieke kerk. Vandaag verdedigen ze de islamisering van onze maatschappij. Grappig!

NSV verzamelt aan het Woodrow Wilsonplein om 20.00u.  De tegenbetogers van Blokbuster verzamelen een uurtje vroeger.

Maarten van Dael (1977-2015)

We horen tegenwoordig zo vaak pijnlijk nieuws over mensen die getroffen worden door kanker. Maar een 37-jarige die door drie universitaire klinieken zonder hoop naar huis wordt gestuurd, dat is wel erg tragisch. Dat overkwam Maarten van Dael, de jonge Maaslander die in het begin van deze eeuw ruim drie jaar praeses was van de Leuvense NSV.

Maarten was een door en door goede kerel, vol idealisme en goede wil.

Het waren destijds geen gloriejaren in Leuven, met soms een erg klein aantal leden, maar toch gaf Maarten het beste van zichzelf. Zijn meest ophefmakende actie hield hij in het najaar van 2000, tijdens een actieweek tegen het linkse Studentenblad VETO. Maarten klom toen in de alma’s op een tafel en hield er met de megafoon een stevige speech tegen de rode desinformanten, waarbij een onverwacht groot aantal studenten positief reageerde.

Op 5 maart overleed Maarten, in Grimbergen, in het bijzijn van zijn lieve Annelies en zijn verwanten. We zullen Maarten herinneren als een zachtmoedige, goedlachse kerel en een fijne kameraad voor velen. Hij droeg zijn ziekte merkwaardig dapper.

De uitvaartplechtigheid heeft plaats op vrijdag 13 maart, om 11.30 uur, in het nieuwe crematorium van Eppegem (bij Zemst, Erasmuslaan).