Staatshervorming en welvaart

Lenen voor een tweede woonst is fiscaal voordeliger dan lenen voor een eerste woning, vernamen we vorige week. Kafkaiaans? Stoppen corrupte politici zomaar geld in de zakken van de rijken? Niet direct. Ook die regeling heeft veel te maken met de in alles halfslachtige staatshervorming. Fiscaal federalisme veronderstelt dat belastingheffing én dienstverlening op een zo laag mogelijk niveau worden georganiseerd. Zo dicht mogelijk bij de burgers. De zesde staatshervorming hevelde de fiscale bevoegdheid voor de eigen woning over naar de gewesten, maar liet de federale overheid bevoegd blijven voor ander vastgoed dat we eventueel bezitten. Vlaanderen besliste de woonbonus (belastingvoordeel voor hypothecaire lening voor de enige en eigen woning) vanaf dit jaar af te bouwen, maar behield de fiscale voordelen voor een tweede woning en kende een belastingvermindering toe voor de interesten. Zo blijft lenen voor een tweede woning vaak voordeliger. Muyters laat deze info “evalueren”. Met het sociale imago van de N-VA in het achterhoofd, allicht.

EU en IJsland

Het is nu officieel: IJsland is geen kandidaat meer om lid te worden van de Europese Unie. Dat heeft de IJslandse regering verleden week laten weten, maar iedereen wist eigenlijk al twee jaar dat het deze richting uit zou gaan. De huidige regering van Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kwam immers aan de macht op basis van een uitgesproken scepticisme tegenover een eventuele aansluiting bij de Europese Unie. Zijn eigen partij, de liberaal-conservatieve Framsóknarflokkurinn (Vooruitgangspartij) is van mening dat de belangen van IJsland het best buiten de EU behartigd kunnen worden, terwijl de centrum-rechtse coalitiepartner Sjálfstæðisflokkurinn (Onafhankelijkheidspartij) de kandidatuur voor EU-lidmaatschap al in 2013 onmiddellijk in wou trekken.

Het is opmerkelijk hoe snel de Europese Unie erin geslaagd is om zichzelf onpopulair te maken bij het enige kandidaat-EU-lid dat economisch min of meer op eigen benen kon staan. Nu IJsland zich teruggetrokken heeft, resten eigenlijk alleen nog maar kandidaten die hopen veel manna vanuit Brussel te kunnen ontvangen, of andere problemen hebben. Daarmee is het al meer dan twintig jaar geleden dat een land dat niet in de miserie zat zich heeft willen aansluiten bij de Europese Unie (Oostenrijk, Finland en Zweden). Noorwegen wou toen al niet mee, en IJsland was pas geïnteresseerd toen het eventjes op apegapen lag na de economische schokgolf van 2008. Vandaag is IJsland terug op de been, en bedankt het Brussel feestelijk voor geen bewezen diensten in ruil voor het afstaan van zijn rijke visgronden.

Waar is Poetin?

Een vraag waar kremlinologen zich ondertussen al meer dan een week mee zoet houden: waar is de Russische president Vladimir Poetin? Is hij ziek? Heeft hij een ongeluk gehad? Of zit hij al een poosje in Zwitserland, waar zijn vriendin Alina Kabajeva zou zijn bevallen van hun dochter?

Wij hebben uit vertrouwelijke bron vernomen dat Vladimir Poetin een tijdje geleden in alle geheim naar ons land afgereisd zou zijn. Hij zou namelijk in de buurt van Leuven deelnemen aan een heimelijk conclaaf, samen met een hele reeks sp.a-toppers die de kandidatuur van Bruno Tobback voor de voorzittersverkiezingen steunen. Samen werken ze daar aan een PR-campagne, die tegenkandidaat John Crombez zo’n oplawaai zou moeten verkopen dat hij met zijn klikken en klakken in de Noordzee vliegt en er nooit meer uitkomt.

Als er binnenkort dus krantenberichten opduiken over een Bruno Tobback die met ontbloot bovenlijf everzwijnen is gaan schieten in de Ardennen, of op zijn bootje de ene kabeljauw na de andere bovenhaalt uit de Noordzee, dan weet u hoe de vork precies aan de steel zit.