2015-17_16_Absurdistan (Medium)O wonder!

Een satirisch stuk over Wouter van Bellingen en zijn zigeunerfobie in De Standaard? Jo van Damme deed het. Voorwaar, er waren andere tijden!

Aan de bron?

Over de vluchtelingendrama’s die zich voordoen in de Middellandse Zee, nog dit: je kan die voorkomen door de mensensmokkelaars aan de vertrekkust hard aan te pakken. Daar al eens aan gedacht? Of liever nog decennia die kerels op het leed van anderen geld laten verdienen?

Opgepast

In Antwerpen ziet men dezer dagen heel wat haveloze muzikanten door de straten zwerven: uitgehongerd, ondervoed, een wilde blik in de ogen. Het zijn de volgelingen van Django Reinhardt, die nu geen “gipsy jazz” meer kunnen spelen.

Werkwijze

Het is natuurlijk een originele manier om zebrapaden te laten aanleggen, die ze in Vilvoorde hebben toegepast: een paar zebra’s loslaten en vervolgens de beroemde en beruchte jager Rebecca Francis ze op de gewenste plaats laten overhoop schieten.

Tegenspraak

Pausen, ze blijven het presteren om controversiële uitspraken te doen. Als het niet over de leer van de kerk gaat en meer werelds is, zoals bijvoorbeeld over genocide, roept het alweer hevige voor- en tegenstand op. Sommige dingen zullen nooit veranderen, zeker?

Help!

Paniek bij ‘t Pallieterke! Bij de Chiro steken ze ons lelijk de loef af, in hun zoektocht naar een mannelijke/vrouwelijke/anderszijnde medewerker. Wij nemen dan maar aan dat het over Klinefelter gaat. Zoek dat maar eens op, dat moeten ze bij de Chiro nu ook doen.

Prietpraat

Politiek blijft een vak apart. De eerste prijs voor creatief woordgebruik gaat deze week naar Joke Schauvliege, die stelde dat hoe minder water je in de toekomst verbruikt, hoe meer je wordt beloond met een lagere rekening. Of: hoe zeg ik op een originele manier dat water een pak duurder wordt.

Ra…berber

Twee spuiters, waaronder één B… (wij durven het woord niet schrijven) spelen vrolijk in op de maatschappelijke discussie in Antwerpen en brengen een sweater op de markt met in het groot “Amberberes”. Dat verwijst dan naar het Spaans voor Antwerpen, te weten Amberes, én naar een bevolkingsgroep die in Antwerpen erg bekend is. Goed gezien van die kerels. Zou die kleding nu vooral in Berberhout worden gedragen?

Kunst

In Borgerhout zoeken ze een kunstenaar om 5 gedenktekens te ontwerpen naar aanleiding van 50 jaar migratie. Die komen dan voor eeuwig te staan op plaatsen die verband houden met de eerste migratiegolf. Met ons slecht karakter kunnen we alleen maar hopen dat er daarbij ruim aandacht uitgaat naar de B… (wij durven het woord niet…).

Het z-woord

In zijn warrige uitleg over het vermijden van het woord zigeuner in politieverslagen, merkte onze dikke vriend Wouter de discriminatiekabouter van het Minderhedenforum op dat hij situaties wil vermijden zoals in Amerika, waarbij zwarte mannen bijna automatisch verdacht zijn. Of hoe Wouter subtiel gebruik maakt van het verschijnsel schuld door associatie. Niet erg netjes.

Doorprikt fabeltje

Wie de onderwijsdiscussies de laatste jaren wat heeft gevolgd, weet dat verdedigers van degelijk onderwijs in Vlaanderen regelmatig om de oren werden geslagen met ongewenste ongelijkheidsfenomenen waaraan dat gespuis van lesgevend volk mee schuld had. Hét grote gidsland wat dat betreft, was Finland. Wie goed ingelicht was, wist al beter. In een lezersbrief in het leerkrachtenvakbondtijdschrift Brandpunt fileert nu ene Dirk van Hemeldonck het Finse onderwijs grondig. Van al dat gezwam van de voorbije jaren is niks van aan, om het wat tendentieus samen te vatten. En van Hemeldonck kan het weten, want hij heeft er lesgegeven.

Et pour les Flamands…

Bij de Chiro zijn ze van hun eerste stoot nog niet gestorven, gelukkig maar voor hen. Nu kan je als “anderstalige” ook een Franstalige medische fiche krijgen. Inderdaad, waarom zouden we nog Nederlands gebruiken? We zijn toch allemaal wereldburgers en Nederlands is toch maar het taaltje van wat Vlaamse boertjes, niet?

Foei, rector!

“Blanke Zuid-Afrikaanse auteurs hebben mij altijd gefascineerd. Ze zijn intelligenter dan de gemiddelde schrijver.” Mag dat wel, zo veralgemenen en stereotyperen, Rik Torfs?