2015-17_08_Buitenlands spervuur (Medium)Onterecht dopgeld wel degelijk een probleem
Bij gebrek aan actueler nieuws haalde N-VA-Kamerlid Zuhal Demir nog eens een stokpaardje vanonder het stof: haar zorg over het onterecht uitbetalen van werkloosheidsvergoedingen waar vooral de vakbonden verantwoordelijk voor zouden zijn. De feiten zijn wat ze zijn, maar haar analyse is slordig. Zo versterkt ze haar imago van harde tante, maar verzwakt ze de partij.

Openbare omroep pleit voor open grenzen
Björn Soenens verwierf enige bekendheid als Amerika-correspondent van de VRT. In november 2013 promoveerde hij tot nieuwe hoofdredacteur van het VRT-Journaal. Een man met kwaliteiten, maar van een journalist in die functie verwachten wij dat hij alle klokken laat luiden. Soenens doet dat niet. Hij kiest partij, en dat kan niet. Als hij zichzelf niet corrigeert, zit hij daar niet op z’n plek, want de openbare omroep is ook van ons.

Het verschil tussen “dalen” en “zouden dalen”
In ‘Laat Vlaanderen nog maar eens de centen tellen’, hadden we het vorige week over de studie van de geldstroom van Vlaanderen naar Brussel en Wallonië die Geert Bourgeois wil laten uitvoeren. Vives, het Vlaams instituut voor economie en samenleving van de KU Leuven, is hem al voor met een nieuwe studie waaruit blijk dat de transfers licht zouden dalen. Dat spoort niet met onze verwachting dat die transfers helemaal niet krimpen. Zaten we fout?

PEGIDA naar Gent
De jongens en meisjes van PEGIDA Vlaanderen trokken verleden week naar Gent, voor hun tweede bijeenkomst tegen islamisering. Werd het een succes? De meningen achteraf waren verdeeld.

De lange aanloop naar de NewB ‘bank’
Hoe zou het zijn met NewB? NewB (ook: New B) is een (linkse) Belgische bank in wording, die zich uitsluitend op het internetbankieren zal richten. Deze coöperatieve vennootschap werd opgericht op 6 mei 2011. De maatschappelijke zetel bevindt zich in Brussel. Misschien hadden ze daar toch beter nagedacht over de naam van de bank. Newb, of Newbie, is immers een Engels begrip om een beginner of een nieuwkomer aan te duiden.

Eindelijk! Het menselijke verhaal van de repressie
In 1991 verscheen van de hand van het auteursduo Luc Huyse en Steven Dhondt het boek “Onverwerkt verleden”; een kil wetenschappelijk boek vol statistieken en cijfermateriaal. Het menselijke drama van de repressie kwam er niet aan bod. Bijna vijfentwintig jaar later verschijnt er dan eindelijk een historisch verantwoord boek, waarin het menselijke verhaal van de repressie verwoord wordt. Eens geen boek vol sociologische theorie en gemoraliseer, en hoe verantwoordelijk het werk van de militaire rechtbanken wel was, zoals Koen Aerts begin verleden jaar nog liet verschijnen. Dat dus niet.