2015-15_06_Dwars door Vlaanderen (Medium)Leve de camera’s!

In Kortrijk zijn zowel het stadsbestuur als de politie opgetogen over de geplaatste camera’s in het stadscentrum, de grootste concentratie van heel West-Vlaanderen. Burgemeester Van Quickenborne was, in tegenstelling tot zijn voorganger, Stefaan de Clerck, van meet af aan een groot voorstander van camerabewaking. Dat werpt zijn vruchten af. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden bij 32 criminele feiten camerabeelden als extra bewijslast tegen de daders gebruikt. In de helft van die zaken konden dankzij de beelden de criminelen geïdentificeerd worden.

In het centrum hangen er thans 76 camera’s waarvan 9 met nummerplaatherkenning. Quickie is terecht zo fier als een gieter over zijn beleid. Nu, die camera’s zullen dezer dagen goed van pas komen. Met de jaarlijkse Paasfoor nemen de criminaliteit en het vandalisme in de stad traditiegetrouw toe.

Mysterieuze verklikkers

In eigen land discrimineren de Turken niet alleen de christenen, ze vermoorden ze dikwijls ook, en ze zijn bijna allemaal, zowel de seculieren als de fundamentalisten, zowel de linksen als de rechtsen, keiharde negationisten als het om “hun” grote genocide tegen de Armeniërs gaat. Maar bij ons werpen ze zich dan met een schaamteloze brutaliteit op als voorvechters in de strijd tegen “racisme en discriminatie”. Het Vlaamse spreekwoord over de pot en de ketel kennen zij duidelijk niet. En de evangelietekst over de balk in het eigen oog nog minder. In Gent lanceerde de Turkse socialist Resul Tapmaz een actieplan waarbij door de stad betaalde verklikkers – in zijn jargon “mysterie shoppers” – moeten proberen bedrijven op heterdaad te betrappen op discriminatie. Zulke bedrijven zouden dan geen contracten van de stad meer kunnen krijgen. Dat is in strijd met de wetgeving op het uitlokken van misdrijven en met de wetgeving over de gunning van overheidsopdrachten, maar daar lappen ze hun Turkse laarzen aan.

“Jullie zijn de zwarten”

Kort daarop werd in de Gentse gemeenteraad een motie gestemd tegen zwerfvuil. Het soort moties waarmee meestal iedereen het eens is. Men had dan ook alle partijen gevraagd die motie mee te ondertekenen, behalve uiteraard het Vlaams Belang. Johan Deckmyn reageerde daarop met een ironische opmerking: ‘Schepen Tapmaz, onze fractie voelt zich gediscrimineerd. Systematisch gediscrimineerd. Ik vroeg me af of dit geval kan worden aangeklaagd in het kader van uw tienpuntenplan tegen discriminatie.’ Een logische vraag, maar burgemeester Termont ging in zijn antwoord zwaar uit de bocht: “Jullie zijn bovendien de zwarten,  dus ’t zal waarschijnlijk daarmee zijn dat ge gediscrimineerd wordt.” Daarmee liet hij in het diepste van zijn rode ziel kijken. Als roden tenminste een ziel hebben. Maar dat is een theologische kwestie, waar we ons niet in willen mengen. Termont trok zijn woorden ten slotte terug.

Islamlessen in katholieke scholen

In heel Vlaanderen zijn er negen katholieke basisscholen die islamlessen aanbieden aan hun leerlingen. Daarvan liggen er welgeteld acht in Limburg. Uitdovende islamlessen zogezegd, maar dat uitdoven doen ze al jaren. De Limburgse vicaris voor onderwijs, Jaak Janssen, is wel erg duidelijk: “Zolang de scholen daar naar vragen, mogen ze van het bisdom die lessen blijven inrichten.” Waarom die acht van de negen scholen in Limburg liggen? Waarschijnlijk te wijten aan het mijnverleden. In Genk kent men de school De Sleutel. Directrice Hilde Sijbers is al even duidelijk: “Wij hebben in elke klas maar twee kinderen die katholieke godsdienst volgen, al de anderen krijgen islamles. Er is zelfs een vast benoemde  islamleerkracht, zodat wij zelfs die lessen niet zouden kunnen stoppen.” Ook dit is Vlaanderen anno 2015.

Geen schriftvervalsing

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes, de vroegere HAZODI-korpschef Michel Beckers en politiesecretaris Liesbeth Klaykens zijn “bij gebrek aan bedrieglijk opzet” buiten vervolging gesteld voor het plegen van valsheid in geschrifte. Een woedende Vera Vrancken, vroegere klokkenluider, had gesteld dat het verslag van het politiecollege van 17 december 2009 zou vervalst zijn. Er zouden zelfs twee verschillende verslagen de ronde doen. Maar de raadkamer heeft beslist dat de drie buiten vervolging worden gesteld. Voor Vera Vrancken is dit pure klassenjustitie; er wordt gezegd “dat de misdaad bewezen is, maar zonder de intentie mij schade te berokkenen.” Had dat meiske nu echt geloofd dat Claes en Beckers zouden veroordeeld worden?