2015-18_06_Dwars door Vlaanderen (Medium)Een keer raden mag

Niet alleen Antwerpenaars herinneren zich nog de beruchte Visa-affaire in het jaar 2003. Die bracht een aantal toenmalige stadsbestuurders en topambtenaren in nauwe schoentjes. Eén van hen was Eddy Cop, onder andere voorzitter van de vzw “Feestcomité”. Eddy begreep als geen ander wat “feest” voor zijn eigen persoontje betekende. Op stadskosten reisde hij de wereld rond en hij sjoemelde dat het een lieve lust was. Hij kreeg bij verstek vijftien maanden cel, waarvan hij geen dag uitzat. Vanwege in beroep gegaan en “uitgeweken” naar Gambia. Zo’n twaalf jaar later, oordeelde de rechter milder dan toen. De celstraf werd herleid tot een jaar voorwaardelijk. Wel moet Cop 150.000 euro schadevergoeding aan de stad betalen. Of hij dat vanuit Gambia zal doen, is de vraag. Zoals het ook vraag is aan welke partij de mildere rechter zijn benoeming dankt? Eén keer raden mag.

Merkwaardige conclusie

De criminaliteit in Antwerpen daalde het voorbije jaar met negen procent. De “oorlog tegen drugs”, aldus burgemeester De Wever, is daar niet vreemd aan. Drughandel brengt veel randcriminaliteit mee. Strijd tegen die handel mist zijn effect niet. Vandaar dat de strijd tegen drugdelicten onverminderd zal worden voortgezet. Volgens Gazet van Antwerpen leidde dat tot de conclusie van politiekorpschef Muyters dat hetzelfde ingrijpende beleid drugdelicten dit jaar nog sneller moet doen dalen. En in dat spoor de randcriminaliteit. De daaraan verbonden merkwaardige conclusie van hoofdredacteur Rudy Collier luidde dat “zoniet de drugaanpak van BDW als mislukt diende bestempeld”. Het blijft voor rode militanten van zijn niveau aartsmoeilijk om de gevolgen van een verkiezingsnederlaag door te slikken. Wij van onze kant zullen blijven proberen daar begrip voor op te brengen

Probleem Spartacus

Tijdens de jongste gemeenteraad in Diepenbeek werd moeilijk gedaan over het fameuze Spartacus, de tram Hasselt-Maastricht. Oeverloze discussies over vooral de drie RUP’s (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) die moeten goedgekeurd worden voor het centrum en de zone Molenstraat.  Verschillende partijen vroegen zich af: “Wat als Spartacus nu eens niet doorgaat?” Wie zal dan het sluiten van de overwegen en de wegaanpassingen betalen? Burgemeester Hermans: “Dan zitten wij met een serieus probleem, maar wij kunnen toch niet alle werken die voorzien zijn blijven uitstellen. Wij geloven wel volop dat de tram er komt.” Een voorstel van Jos Wolfs (DAAD) om te wachten op een definitieve beslissing van Maastricht vond geen gehoor bij de meerderheid, die uiteindelijk de drie RUP’s goedkeurde.

Crevits contra provincie

Vlaams Parlementslid Vera Jans drong in het parlement nogmaals aan om een apart plan voor het onderwijs in de provincie Limburg. Dat was helemaal niet naar de zin van minister Crevits, die repliceerde: “Mevrouw Jans, een ander punt is de medewerking van de Limburgse actoren. Mijn administratie heeft een plan van aanpak voorbereid en voorgesteld aan gouverneur Reynders en de gedeputeerde van Onderwijs Peuskens. Wij wachten nu op een reactie.” Op de vraag of er nu een plan is of niet, klonk het vanwege Crevits: ”Er is geen echt plan van aanpak, er is een uitnodiging om samen aan tafel te gaan zitten over een onderwijsplatform.” Dus geen plan, als wij goed begrijpen.

Triënnale Brugge 2015

Er hangt onheil boven voormeld evenement, het stadsfestival rond hedendaagse kunst en architectuur, dat over enkele weken van start moet gaan… Iedere week zouden we kunnen uitweiden over wat mis gaat of mis dreigt te gaan. Het regent niet alleen klachten maar ook ontslagen. Wat te denken over deze uitspraak: “Ik kan de gang van zaken in de vzw niet meer verzoenen met mijn professionele en persoonlijke waarden en mijn zelfrespect. Dan is het beter dat onze wegen hier scheiden. Ik zal aan de leden van de raad van bestuur van Brugge Plus verdere toelichting geven!” Of: “Ik vind het moeilijk te vatten dat er minder dan een maand voor de start van de Triënnale nog niet eens een programma bekend is!” En: “Wat er nu gebeurt, zat er al een jaar aan te komen. Landuyt wou gezichtsverlies vermijden maar krijgt nu zelf af te rekenen met ernstige imagoschade. In de wandelgangen circuleert het gerucht dat schepen Lambrecht hiervoor het gelag zal moeten betalen.”

Zotter dan zot!

De Brugse brouwerij De Halve Maan, producent van De Brugse Zot, startte een kortgedingprocedure tegen de Limburgse “collega” Sint-Jozef uit Opitter die, niet alleen “gelijksmakige” Vlaamsche Zotten brouwt voor het Finse drankenconcern Servaalt, maar ook een nar op het etiket plaatst en een luchtfoto van Brugge gebruikt op de website. Een soort “plagiaat”, maar dan in de vorm van geestverruimend of bedwelmend gerstenat. We wisten niet dat er in Vlaanderen zoveel zot gedaan wordt, maar de spreuk indachtig, de ene zot verwijt de andere dat hij zot is, moeten we dat toch stilaan beginnen geloven..