Iemand die de laatste weken duidelijk een paar toontjes lager zingt, is de Griekse minister van Economie Yanis Varoufakis. De man heeft altijd al een grote bek gehad, en deed graag allerlei provocerende uitspraken in interviews. Sedert de beruchte fotoreportage in het Franse weekblad Paris-Match is daar grondig verandering in gekomen. Nog nooit werd le gauche caviar zo in zijn hemd gezet als toen.

Ondertussen gonst het van de geruchten dat Yanis Varoufakis wel eens de bons zou kunnen krijgen van de Griekse eerste minister Alexis Tsipras. Op de recente top in Riga kwam Varoufakis immers totaal onvoorbereid aan, waardoor Griekenland in een uiterst zwakke onderhandelingspositie kwam te staan. Nu is het wel niet de eerste keer dat er geruchten gaan over een eventueel ontslag van Yanis Varoufakis, maar nieuw is dat hij er in een mysterieuze tweet op zondag zelf op lijkt te reageren. Tegen de tijd dat u dit leest, is de man misschien al wel minister af.

Speltheoreticus of gokker?

Op die top in Riga moet het er overigens bijzonder gezellig aan toe gegaan zijn. Yanis Varoufakis stond volledig geïsoleerd, en kreeg een aantal verwijten naar het hoofd geslingerd. In het bijzonder het verwijt «gokker» zal wel hard aangekomen zijn, want Varoufakis is gespecialiseerd in speltheorie. Het is alsof je een dokter een kwakzalver zou noemen.

In het geval van Yanis Varoufakis is het verwijt anders wel terecht. De man lijkt als minister van Economie niets te snappen van de precaire economische toestand waarin Griekenland zich bevindt. Noodzakelijke hervormingen blijven uit, en belastingen worden er nog steeds niet behoorlijk geïnd. In plaats daarvan lijkt Varoufakis er vooral op te gokken dat de andere eurolanden een Grexit gewoon niet aandurven, om over het bijhorende gezichtsverlies nog maar te zwijgen. Vroeg of laat zullen die andere eurolanden echter het gezichtsverlies van een Grexit als kleiner beginnen inschatten dan het gezichtsverlies dat ze elke dag lijden omdat ze de Grieken maar met hun voeten laten blijven spelen. Als het al zover niet is…

SYRIZA stuitend incompetent

Het links-linkse SYRIZA staat nog steeds hoog aangeschreven bij zowel PVDA, Groen, sp.a als ABVV. Stiekem hopen ze zelf te kunnen uitgroeien tot een Belgische versie van SYRIZA. Maar bij de leden van de eurogroep die dagelijks te maken hebben met de fratsen van SYRIZA, is het aanvankelijke scepticisme over de ideologische kant van SYRIZA allang omgeslagen in irritatie en woede over de stuitende incompetentie van hun Griekse tegenvoeters.

De verklaring is niet ver te zoeken. Toen SYRIZA aan de macht kwam, werd iedereen die ook maar iets van economie begreep meteen de deur gewezen. Zoals zo vaak bij links, werd wie zelfs nog maar een beetje competent was ervan verdacht in de binnenzak te zitten van het grootkapitaal, de banken, de EU, en noem maar op. Allemaal aan de deur dus. In de plaats kwamen jongens en meisjes die het allemaal goed kunnen uitleggen, en die hun gebrek aan competentie dan maar compenseren met een overvloed aan arrogantie. Een half jaar later is de balans duidelijk: SYRIZA heeft een Grieks bankroet eerder versneld dan vertraagd.