Het had voor niemand als een verrassing mogen komen – hij houdt zich al enkele maanden niet meer met partijpolitiek bezig -, maar toch… Bart Laeremans stapt uit het Vlaams Belang en uit de partijpolitiek. Vele trouwe Vlaams Belangers zullen dat betreuren, zeker in Vlaams-Brabant. Psychologisch is dit een zwaar verlies voor het toch al zwaar aangeslagen VB.

Laeremans gaat zich vooreerst concentreren op zijn doorstart als advocaat. Maar daarnaast wil hij zich vrij en ongebonden kunnen inzetten in de Vlaamse beweging. Een overstap naar een andere partij – lees N-VA – is uitgesloten, zegt hij zelf: “De tijd is nu aangebroken voor een nieuwe generatie in het Vlaams Belang.”

De beslissing van Bart stond reeds enige tijd in de sterren geschreven. De voorbije jaren kreeg hij in de partij meer en meer tegenkanting. Het fractieleiderschap in de Senaat werd hem niet gegund (dat ging naar Anke). Voorzitter worden van het Vlaams Belang werd hem onmogelijk gemaakt. Nadien volgde de opdoffer toen hij, bij de vorige verkiezingen in 2014, verwezen werd naar een onverkiesbare plaats.

Ondanks zijn ongelooflijke staat van verdienste, zijn enorme werkkracht en zijn onovertroffen dossierkennis, werd hij opgeofferd aan Annemans’ plan voor een “vlucht naar Europa”. De huidige partijvoorzitter treft daarbij natuurlijk helemaal geen blaam. Bart Laeremans is uitgerangeerd. Joris van Hauthem is overleden. Wie gaat in de volgende communautaire ronde nog met kennis van zaken de dossiers rond Brussel, Vlaams-Brabant en BHV kunnen verdedigen?