‘Europa, neem uw verantwoordelijkheid’

Beste Pallieterke,

Ik ben twee weken geleden met Hare Majesteit naar Straatsburg getogen om de zetelzitters van de Raad van Europa eens dringend met hun neus op de feiten te drukken, te weten dat ze nu maar eens rap rap iets moeten ondernemen voor al die sukkelaars die alle dagen aan de kusten van Italië en Griekenland arriveren.

En op de terugweg hebben Hare Majesteit en ikzelf besloten om de koe meteen bij de horens te vatten en zelf iets te doen om het goede voorbeeld te geven. Toen wij daar in het vliegtuig zaten hebben we een stukje papier gevraagd aan de hostess en snel de inventaris gemaakt van de niet gebruikte vertrekken in onze paleizen. In het kasteel Brussel zijn er 20 zalen en salons waar wij misschien maar één keer per maand voorbijschrijden. In de koninklijke residentie van La(e)ken hebben we 24 zalen, foyers, galerijen en salons die leeg staan. En niet te vergeten natuurlijk het kasteel van Stuyvenberg, dat sinds het overlijden van tante Fabi helemaal niet meer gebruikt wordt.

Om het probleem van de infrastructuur op te lossen heb ik onze Lorre aan het werk gezet. Ik heb zo gedacht dat, nu het aantal militairen van het ABL (Armée Belge/Belgisch Leger) fel geslonken is, moeten ze daar met een gigantisch overschot zitten van bedden, veldbedden en tenten. Onze Lorre gaat met zijn goede kennis kolonel Noël Vaessen aan de slag om al dat overtollig materieel op te kopen. En ik ben er zeker van dat hij er op zijn manier wel in zal slagen om een carrouselleken op te zetten om de btw te recupereren. Zo verdient hij er ook nog een centje aan. Ik zal hem trouwens ook eens polsen over zijn verkommerende villa op het eiland Panarea, voor de kust van Sicilië. Die zou ideaal dienst kunnen doen voor eerstelijnsopvang. En als dank kunnen dan een paar vluchtelingen wat klusjes uitvoeren aan het gebouw.

Van mijn goede vriend Louis van Leuven heb ik de 100 kartonnen slaapdozen gekregen samen met de paletten die hij niet direct nodig heeft om op te stoken in zijn open haard omdat de winter nog ver af is. Die slaapdozen kunnen we dan in het park van La(e)ken naast de tenten zetten.

Op die manier kunnen wij onmiddellijk wel enkele duizenden asielzoekers huisvesten.

Ik ga mijn mama ook aan het werk zetten. Een groot deel van die asielzoekers komt van Lampedusa en van Catania, en ze hebben ondertussen een woordje Italiaans geleerd. Om hun tijd te doden kan mijn mama hun de sprookjes van tante Fabi voorlezen. Ik heb haar beloofd dat ze enkele euro’s per uur kan bijverdienen, en zo kan ze dan de 700 euro goedmaken die de asociale regering van hun pensioen heeft afgepikt. En mijne papa kan met zijn jacht pendelen tussen Libië en Capri. Als hij hoort dat hij 6.000 euro kan scheppen per passagier, dan gaat hij zeker niet neen zeggen.

Enfin, de royale groeten uit La(e)ken van uw koning, Hare Majesteit de koningin, de kroonprinses en de ganse sibbe.

Flupke van België