‘t Pallieterke heeft mij politiek mee gevormd

De vrijheid van meningsuiting staat onder druk. Satirische bladen worden letterlijk en figuurlijk aangevallen. In deze tijden kunnen wij alleen maar met fierheid terugblikken op een blad als ‘t Pallieterke dat er nu al 70 jaar staat. Als tiener keek ik reeds wekelijks uit naar ‘t Pallieterke. Samen met het partijblad van de Volksunie, WIJ, heeft het mij politiek gevormd. Sommigen zullen misschien zeggen misvormd. Ik was het natuurlijk niet altijd met alles eens, maar ‘t Pallieterke heeft mij in ieder geval beïnvloed.

Mijn vader, Carlos Vanlouwe, was actief in de brede Vlaamse Beweging. Met organisaties als het IJzerbedevaartcomité, het ANZ, de Marnixring en de Orde van den Prince groeide ik thuis op. Na zijn carrière als directeur van het vakantiecentrum Reigersnest besloot hij af en toe artikeltjes te schrijven voor ‘t Pallieterke. Zo was hij goed bevriend met voormalig hoofdredacteur Jan Nuyts, die geregeld bij ons thuis op bezoek kwam. Bij een glas Duvel werd er dan gediscussieerd over Vlaanderen, de Vlaamse Beweging en de te volgen strategieën.

‘t Pallieterke publiceerde, en doet dat nog steeds, met aandacht voor onderwerpen en ideeën die elders niet werden gehoord. Een blad dat nooit toegaf aan politieke correctheid en tegen de stroom durfde in te gaan. Na 70 jaar is ‘t Pallieterke een senior, maar in dit geval een zeer actieve. De redactie én de lezers mogen fier zijn. Het enige blad met een goede dosis sarcasme en de juiste portie humor. Want alles wat niet lachend kan gezegd worden, is de waarheid niet. Vlaanderen heeft ‘t Pallieterke nodig, dat nog vele jaren. Vrij en vrank!

Karl Vanlouwe
Ondervoorzitter Senaat
Vlaams Volksvertegenwoordiger N-VA