15 - Lawrence UrbainTegendraadsheid als houvast

Mijn studentenjaren, die eigenlijk nog maar pas achter mij liggen, bracht ik door aan de Universiteit Antwerpen. Aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen werd je al vlug meewarig bekeken wanneer je niet links en politiek correct was ingesteld. Net als in de klassieke media, heerste er een verstikkende “pensée unique”. Een zieke mentaliteit. Wie buiten de lijntjes durfde kleuren, werd weggelachen of doodgezwegen.

Doordat ikzelf als student regelmatig politieke debatten modereerde, merkte ik hoezeer politici en academici het moeilijk krijgen, wanneer ze uit hun ivoren toren worden getrokken. In de klassieke media, in de beslotenheid van de aula’s, daar voelen zij zich veilig. De tegendraadsheid van ‘t Pallieterke werd voor mij als student in die jaren een houvast. Ik dacht: “Eindelijk een blad dat niet meegaat in het eenzijdige denken. Eindelijk een blad dat niet vasthoudt aan heilige huisjes, of het nu gaat over de EU dan wel de multiculturele samenleving. Eindelijk een blad dat vraagtekens durft plaatsen, daar waar anderen ophouden met denken.” Op naar nog 70 jaar dus!

Lawrence Urbain
Startend bij de EU