De zussen Galant tegen de PS

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) houdt in haar Henegouwse gemeente Jurbise, op een boogscheut van het Bergen van Elio di Rupo, stand tegen de PS. Haar zus Isabelle deed dat tot voor kort ook, als burgemeester in buurgemeente Lens. Maar de minder bekende van de Galantzussen is net van de macht verdreven, met hulp van de PS. Beide dames zinnen nu op wraak.

14 oktober 2012 was een gloriedag voor de familie Galant. Isabelle, de oudste van de twee zussen, had de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen in het Henegouwse Lens, een landbouwdorp met zo’n 4.000 inwoners. Door naar de verkiezingen te stappen in een kartel van liberalen en centristen, onder de naam MDC, wist Galant de PS uit de meerderheid te duwen. Er werd een coalitie gevormd met Lens-et-vous, een lokale lijst van Ghislain Moyart, de man die tussen 2000 en 2012 burgemeester was. Moyart moest node aanvaarden dat Isabelle Galant zijn plaats innam.

Voor de Galants was het een overwinning vol symboliek. In het naburige Jurbise was vader Jacques, overleden in 2005, tussen 1982 en 2000 onafgebroken burgemeester geweest. Daarna volgde dochter Jacqueline hem op. Jurbise was en is een blauw eiland te midden van socialistische gemeenten. De invloed van Elio di Rupo, burgemeester van het nabije Bergen, reikt ver. Ondanks alle pogingen van de PS om de Galants van de macht te verdrijven, leek de familie niet klein te krijgen. PS-kopstukken kwamen bij elke gemeenteraadsverkiezing campagne voeren tegen de Galant-clan in Jurbise, maar ze van de macht verdrijven, lukte maar niet. Integendeel, het rode Lens kwam in liberale handen terecht.

Tot 20 april jongstleden. Oud-burgemeester Ghislain Moyart keerde zijn kar, zegde de alliantie met Isabelle Galant op en koos opnieuw voor een coalitie met de PS. In Wallonië zijn zo’n wissels in de lokale meerderheid midden de legislatuur wettelijk perfect mogelijk. Moyart controleert de gemeente Lens nu volledig. Bovendien is zijn partner voorzitter van het OCMW.

De Galants hadden de bui zien hangen. Ze probeerden een aantal politici uit Lens ervan te overtuigen niet mee te stappen in de coalitiewissel. Sommigen van hen beweren ondertussen dat er zelfs sprake was van chantage. Zo zou Jacqueline Galant gebeld hebben naar Grégory Savoie, baas van een landmetersbureau in Jurbise en vooral werkgever van schepen Bruno Beltrame, die deelnam aan de ‘putsch’ tegen de Galants. De federale minister van Mobiliteit zou druk hebben uitgeoefend op Beltrame via zijn werkgever Savoie. Wat door la Galant in alle toonaarden ontkend werd. Beltrame heeft trouwens klacht ingediend tegen de minister. Het verhaal doet zelfs de ronde dat de Galants bereid waren de PS in plaats van de lokale lijst van Moyart als coalitiepartner te nemen, op voorwaarde dat Isabelle Galant burgemeester kon blijven. Volgt u de vaudeville nog?

Het wordt nog straffer, als we de oorzaak van de politieke ruzie in Lens vermelden: blijkbaar waren de Galants erop uit de gemeente Lens met buurgemeente Jurbise te laten fuseren. Daarmee zou het een kleine stad met zo’n 14.000 inwoners worden. Overigens, de voorbije maanden werden al allerlei activiteiten samen georganiseerd, zoals de 21 julivieringen.

Wat zullen de gevolgen zijn van dat politieke theater? Kan Jacqueline Galant aanblijven als federaal minister nu ze beschuldigd wordt van chantage?

Het lijkt erop dat die zaak langzaam zal uitdoven. Behalve in het naburige Bergen. De aversie van de Galants voor de PS is door de lokale ruzies dermate groot geworden dat men op wraak zint. En Jacqueline Galant zal wraak nemen op het kroonjuweel van Bergen: het in aanbouw zijnde nieuwe Bergense NMBS-station van de Spaanse architect Santiago Calatrave. Het project is enorm duur (eerst begroot op 37 miljoen euro zitten ze nu al aan 200 miljoen) en de realisatie ervan sleept zeer lang aan. Galant, volop bezig met besparingen bij de NMBS, heeft al duidelijk gemaakt dat het project wat haar betreft best wordt afgevoerd. Dat zou een vernedering zijn voor ex-premier Elio di Rupo.

Picard