2015-22_03_Nieuwsfeit van de week (Medium)Drievoudige voorspelling

Zeventig Brusselse instellingen van de CoCoF (La Commission Communautaire Française) waren tot voor kort uitsluitend Franstalig en ze werden dus door die Franse Gemeenschapscommissie gesubsidieerd. Maar de CoCof heeft geld te kort – natuurlijk, het is een Franstalig orgaan -, dus bedachten de franskiljons een sluwe list om ook Vlaams geld te kunnen aftappen. Die zeventig instellingen werden met een kunstgreep omgetoverd van ééntalig Frans tot tweetalig. Daarna werden ze overgeheveld naar de tweetalige Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie GGC, zodat ze ook aanspraak kunnen maken op Vlaamse subsidies. Liesbeth Dhaene van N-VA en Barbara Pas van Vlaams Belang hebben daar de voorbije weken en maanden krachtig tegen geprotesteerd. Brussels minister Vanhengel van Open Vld noemde dat “communautair gestook”, maar zelfs een collaborateur als hij moest toegeven dat die overgehevelde instellingen alleen op papier tweetalig zijn. Ze krijgen een overgangsperiode, tot 31 december 2017, om hun werking ook in praktijk tweetalig te maken. Zelfs zonder tarotkaarten of kristallen bollen kunnen we al drie voorspellingen doen: na afloop van die overgangsperiode zullen die instellingen nog altijd niet echt tweetalig zijn, maar ze zullen toch bij de GGC mogen blijven en met Vlaams geld gesubsidieerd worden.