“Iedereen tevreden”

Roger vanden Stock is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Pro League, na lobbywerk van de G5 (Anderlecht, Club Brugge, Standard, AA Gent en Racing Genk) en door gebrek aan ruggengraat van de K11, de elf “kleine” clubs in eerste klasse. Die keuze maakt komaf met de dure eed dat het vaderlandse beroepsvoetbal “neutraal” dient geleid. Als goedkoop excuus voerden de zestien stemgerechtigden aan dat een niet-voetbalman niet over de nodige “knowhow” beschikt. De enige kandidaat zonder binding met een club kreeg dan ook geen enkele stem achter zijn naam. Geen pottenkijkers bij het runnen van het boeltje, is kennelijk eerste prioriteit. Het verklaart de keuze van Pierre François, voorheen sterke man bij Standard, tot afgevaardigd bestuurder (CEO) en rechterhand van de kersverse voorzitter. Beweegt er in het Glazen Huis aan de Heizel wat, dan staat Het Laatste Nieuws vooraan met een kritische noot. Echter, nu niet. Iedereen tevreden, luidde het. Die krant staat niet voor niets bekend als het clubblad van Anderlecht. Jozef Allijns, voorzitter van KV Kortrijk, mocht “de niet ter discussie staande keuze” van de nieuwe Pro Leaguevoorzitter bekendmaken aan de persmeute. Die kon daaruit concluderen wie in polepositie ligt om in juni Swa de Keersmaecker op te volgen als bondsvoorzitter. Dat deed ze (nog) niet. Het Laatste Nieuws noemde Allijns, allicht tegen beter weten in, de “gelegenheidsspreekbuis” van de Pro League.

Zelf vermoeden we dat, na het jongste “ons kent ons”-rondje in de bondsgebouwen, het straks wel zal klikken tussen twee nieuwe voorzitters. Voetbalscribenten en -analisten deden ontroerend hun best om de fans van het spelletje wijs te maken dat Vanden Stock vooral “een ceremoniële functie” toevoegt aan zijn voorzitterschap van Anderlecht. “De sterke man van de Pro League wordt CEO Pierre François”, luidde het. Het moet zijn dat de brave betalende supporters betreffende de “reguliere competitie” en het play-offgehannes niet zo naïef zijn als de jaknikkers van de Pro League voor elk bevel van de beruchte G5 vermoeden. Ter bewijs, briefschrijvers die stellen dat de G5 nu, meer dan ooit ongestoord, de verdeelsleutel hanteert van alle vetpotten en andere voordelen binnen de Pro League en de voetbalbond. “Roger vanden Stock is de sterke figuur die we nodig hebben. Zijn invloed bij de bond is navenant die sterkte”, aldus de gedreven “gelegenheidsspreekbuis” Allijns. Tegendraads als altijd, durven we hopen dat die invloed iets verder zal reiken dan, pakweg, de vraag aan bondscoach Marc Wilmots om bij zijn duivelsselectie voortaan iets meer rekening te houden met een paars-wit aanbod kandidaat-internationals. Philippe Collin, die andere drager van twee petjes tegelijk, het clubpetje van Anderlecht en dat van bondsbobo, zou dergelijk bewijs van “een ceremoniële functie” alvast op prijs stellen.

Om het in verband met de G5 niet alleen over Anderlecht te hebben, vermelden we ook Club Brugge dat, zo heet het, “eveneens zijn slag thuishaalde”. Die “slag” lijkt eerder op de tegemoetkoming aan een formele eis. Waarom Club Brugge, met volle steun van Anderlecht, absoluut Pierre François als CEO van de Pro League wilde, blijft voorlopig koffiedik kijken. Niemand van de persmeute die een simpele vraag over die “keuze” stelde, laat staan een zinnige. Samen met de verkiezing van de nieuwe Pro Leaguevoorzitter en zijn CEO, werd ook de competitiehervorming goedgekeurd. Vanaf volgend seizoen verandert zowat alles in eerste en tweede klasse. Behalve play-off 1, het paradepaardje van de G5. U mag één keer raden waarom. En voor wie eraan zou twijfelen wat het Antwerpse voetbal in Brusselse, Brugse, Gentse, Limburgse en Luikse ogen voorstelt, geven we mee dat het herrezen Beerschot – met dank aan Wilrijk – op zijn minst geen twee maar wel drie seizoenen zal moeten wachten om zich rijp voor eerste klasse te kunnen melden. Een nog in elkaar te steken “amateur superliga” tussen tweede en derde klasse staat daar borg voor.