2015-19_15_Sport (Medium)Michel Platini for president

Jammer, maar helaas

Het is met ons goed hart, dat af en toe de bovenhand haalt op ons slecht karakter, dat we afscheid nemen van Cercle Brugge in de hoogste afdeling. Het nederige Cercle, waar bescheidenheid en huiselijkheid altijd troeven zijn geweest, bracht bij momenten genietbaar voetbal en verdiende beter dan een gewonnen verloren gevecht tegen de degradatie. Het zij zo. Treuren en nakaarten over wat er allemaal mis is gelopen dit seizoen, heeft geen zin. We wensen het ploegje van Frans Schotte alle geluk van de wereld in afwachting dat we hen, hopelijk eerder vroeg dan laat, terug mogen begroeten in eerste.

Antwerpse derby?

De overwinning van Lierse in de play-off 3 werd dan wel met veel tralala gevierd, de mosselen zijn nog niet aan wal aan de boorden van de Nete. Het zijn niet alleen de geel-zwarte kostgangers van de gulle uit het land van de farao’s die staan te trappelen om de stap naar eerste te zetten, tweedeklassers Lommel, Eupen en OH Leuven dingen mee voor de prijzen. De kans dat we volgend seizoen opnieuw een derby krijgen tussen Lierse en Antwerp is niet uit te sluiten. Al klinken de geruchten positief, terwijl we dit schrijven, is het nog altijd koffiedik kijken of de licentie er komt. En op het Lisp mogen ze zich aan een loterij verwachten die alle kanten uit kan.

Met dank aan Standard

We veronderstellen dat het niet de bedoeling was van Club Brugge om met de 1-0 nederlaag tegen Standard de boel op stelten te zetten in de play-off 1. Wie ervan uitging dat de rakkers van Michel Preud’homme de klus halsoverkop zouden klaren in Sclessin heeft op het verkeerde paard gewed. Een verrassend sterk Standard bezorgde Club zijn tweede nederlaag in de play-off 1. Ze zullen het in Gent, dat de leidersplaats kon innemen, met plezier genoteerd hebben. Met een volksverhuizing naar Kortrijk, waar het zondagnamiddag te doen was, als gevolg. Onze neutrale man in het Guldensporenstadion zat opgewonden als een wekker het verdict te volgen.

Verandering van spijs

In Gent zijn ze zonder meer gewonnen voor de kracht van verandering. Ze hebben daar met trainer Hein Vanhaezebrouck alvast een bondgenoot die daar oren naar heeft. Om de aflossing van de wacht in de rangschikking in praktijk te brengen, moesten zijn pupillen wel winnen in Kortrijk. “Over ons lijk”, hoorden we zijn collega Yves Vanderhaeghe mompelen. Het is daar niet voor niks het Guldensporenstadion, waar er al meer gesneuveld zijn.

Nieuwe leider

Te Kortrijk in de beemden werd het pleit beslecht na een evenwichtige eerste helft. “Wie eerst scoort wint”, was de logica van onze plaatselijke correspondent. We kunnen hem maar gedeeltelijk gelijk geven, na de ongelukkige owngoal waarmee de Kortrijkse verdediging zichzelf de das omdeed. Het kan de besten overkomen. Met al dat hebben we een nieuwe leider, AA Gent. De frut zal zuur zijn in Brugge, en in Anderlecht dat niet zonder moeite met 0-1 ging winnen op het veld van Charleroi in een bitsige wedstrijd. Wat hen nu bezighoudt, is de vraag hoe ze de vierpuntenkloof met AA Gent en de driepuntenkloof op Club Brugge in de vier volgende wedstrijden moeten wegwerken. Goede raad is duur en ze mogen het zelf oplossen.

Gulzig Genk

We weten niet wat de spelers van Racing Genk zaterdagavond te eten hebben gekregen. Het moet straffe kost geweest zijn. De vijftienduizend in de Cristal Arena zagen hun ploeg spelenderwijs korte metten maken met de elf van Waasland-Beveren, die hoogdringend aan vakantie toe zijn. Dat doelman Steppe van de makke bezoekers zeven keren met hangende pootjes de bal uit de netten moest grabbelen, zagen ze in Genk graag gebeuren. Het ene tegendoelpunt namen ze er met de glimlach bij.

Waterkansje

Of Racing Genk na de riante overwinning tegen Waasland-Beveren nog illusies mag maken op groepswinst in poule A van de play-off 2 durven we betwijfelen. Het waterkansje is Genk gegund, maar we zien de ploeg uit het zoete Land van Waas, die dringend aan platte rust toe is, volgend weekeinde niet meteen stunten tegen KV Mechelen. Daarmee zijn we Achter de Kazerne beland, waar Malinwa niet veel moeite had om Zulte-Waregem met 3-0 in  te pakken.

Eenrichtingsvoetbal

Wie op een evenwichtige partij gehoopt had tussen Mechelen en Zulte-Waregem was eraan voor de moeite. Er stond maar één ploeg op het veld. Welke? Niet moeilijk doen. We zullen u op weg helpen. De fut is er duidelijk uit bij Zulte-Waregem. En doelman Biebouw van KVM had negentig minuten de tijd om de gazet te lezen. Al deed hij dat wijselijk niet, en probeer ons niet wijs te maken dat ge nu nog niet weet wie die ene ploeg was.

Zalig Turkije

Hoe zou het met baardmens Tom Boonen zijn na zijn val in Parijs-Nice? “Niets aan de hand”, vernemen we. Hij is het vallen stilaan gewend geraakt en hij is zich, in het vooruitzicht van de Giro, aan het opwarmen in de Ronde van Turkije. Dat komt goedkoper uit dan een sessie onder de zonnebank. Het enige waar we hem over hoorden klagen, is de belabberde staat van de wegen in Turkije. Dat wordt dan weer ruimschoots goed gemaakt door het milde klimaat en de luxueuze hotels waar de dwangarbeiders van de weg kunnen uitblazen.

Onze Tom

Wat mogen we van Tom Boonen verwachten in de Giro? Aan zijn uitleg zal het niet liggen. “Ik denk dat we het in de ploegentijdrit goed gaan doen. Een dag later volgt een vlakke rit die me wel zint. Misschien dat ik daar de roze trui kan veroveren, al is dat geen doel op zich.” Dat is dan afgesproken. Het maakt ons niet uit in welke kleur hij ons gaat verrassen. Als hij maar in vol ornaat, en over een volle bladzijde gespreid in de gazet komt. Dat is geen verwijt aan Tom, wel aan de mannekensbladen die denken dat we er niet genoeg van krijgen.

Licht

Hebben ze bij de wereldvoetbalbond het licht gezien? Dat is wat overdreven. Er is wel iemand bij wie een lichtje is gaan branden en die zwaar op tafel is gaan kloppen bij voorzitter en blaaskaak Blatter, tot nader order grote baas van de FIFA. Wie is de vermetele die de FIFA probeert wakker te schudden? Die eer valt Michel Platini, als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, te beurt. Met als gevolg dat het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond vanaf nu paal en perk gaat stellen aan de situatie waarbij spelers eigendom zijn van twijfelachtige organisaties die onder leiding staan van achterbakse managers en al even doortrapte investeerders. De maatregel komt niets te vroeg, als ge het ons vraagt. Al vragen we ons af hoe ze dat in de praktijk gaan klaarspelen tegen een meute die alle achterpoortjes kent.