De Chinese sociale zekerheid

Pallieterke,

Vanuit het verre China wil ik u onderhouden over mijn dagelijkse wederwaardigheden. De universiteit van Wuhan was mijn eerste belangrijke stop. Het is één van de mooiste en beste campussen van China en ik kreeg er een eredoctoraat omdat ik de banden met China al dertig jaar aanhaal. Er zijn toch nog mensen op deze aardkloot die echt intellect weten te vinden en te waarderen. En Wuhan is ook de stad die enkele Zuid-Belgische ondernemingen huisvest. Ik voelde mij er dan ook direct thuis.

Nu al zijn er verschillende studenten die op uitwisseling gaan naar Franstalige universiteiten van bij ons, en als meest francofiele stad van China is er hier dus geen “lost in translation”. De studenten studeren en spreken er vlot Frans. Op mijn vraag of ze naar Europa en naar België zullen komen, kreeg ik van een student als antwoord dat hij volgend jaar naar Bordeaux gaat. Hij kan dan misschien beginnen met een cursus geografie! Of hij kan eens te rade gaan bij een vroegere eerste minister die ook wel eens bepaalde dingen door mekaar haspelde.

Het onderwerp van mijn discours vòòr de overhandiging van de doctorsbul handelde over de onvolprezen sociale zekerheid en solidariteit van ons landje. Ik heb hen van naaldje tot draadje uitgelegd hoe die solidariteit er echt uitziet. Hoe de echte Belgen van ons land, die toevallig ook Frans spreken, reeds meer dan honderd jaar en steeds meer kunnen rekenen op een royale bijdrage van het andere deel van België, waar ze alleen maar een verhakkeld dialectje spreken, zoals de boerenbevolking dat ook al meer dan honderd jaar doet.

De leiders van China hadden dat direct verstaan en gaan dat dan onmiddellijk toepassen in hun land: de echte Chinezen die toevallig in het zuiden van het land leven, zullen in het vervolg kunnen rekenen op een gulle bijdrage van de noordelijke bevolking en die ook toevallig geen echte Chinezen zijn.

Hare Koninklijke Hoogheid, ons Matil, was ook danig in haar nopjes. Ze mocht voor de gelegenheid weer enkele nieuwe kleedjes en hoeden kopen. Omdat ze die daarna toch niet maar draagt, zal ze alles bij het einde van de reis uitdelen aan de minderbedeelde Chinese vrouwen. Dat is dan toch weer minder gewicht voor het vliegtuig. De omgekeerde nachtpot die ze vorige week in Waterloo op haar koninklijke hoofd had, had ze al thuisgelaten. Die doet nu dienst in de tuin, als pluviometer.

Enfin, de royale groeten uit La(e)ken van uw koning, Hare Majesteit de koningin, de kroonprinses en de ganse sibbe.

Flupke van België