2015-24_03_Nieuwsfeit van de week (Medium)VRT mag Vlamingen niet voor de gek houden
Met “Verdeelde klas”, de Koppen-reportage van vorige week, kregen we een schitterend voorbeeld van de manier waarop de openbare omroep van journalistiek politiek wil maken.

Oost en West laten Verhofstadt vallen (Mark Grammens)
Guy Verhofstadt en Mark Demesmaeker (N-VA) mogen Rusland niet meer binnen. Zij staan op een lijst van 89 namen van Europese politici en opiniemakers, die door de maatregel werden getroffen. De berichtgeving daarover laat veel te wensen over. In de media wordt veelal voorbijgegaan aan het feit dat deze maatregel alleen maar het Russische antwoord is op een Europees besluit om aan 150 Russen de toegang tot het Westen te ontzeggen.

UMP wordt “Les Républicaines”: Een historische naamsverandering
Wat al een tijd in de lucht hing, werd tijdens een grote meeting op 30 mei officieel: de rechtse partij Union pour un Mouvement Populaire (UMP) wordt omgedoopt tot ‘Les Républicains’. Een zet van partijleider en ex-president Nicolas Sarkozy om het verleden achter zich te laten.

Praten met Bert Claerhout: “Intellectueel niveau van onze kerk is zorgwekkend”
Bert Claerhout is één van de beste waarnemers van de kerk in België. Hij staat vijftien jaar op de brug van de kerkelijke media, eerst bij het opinieblad Tertio en nadien bij Kerk & Leven. Het gastprogramma Braambos gaf hem een tribune op radio en tv. Hij zwaait als beroepsjournalist af op zijn 65e, maar het zwarte gat zal de bezige mediaman niet opslokken.

Interne machtsstrijd bij de Duitse partij AfD
Normaal was er komend weekend een belangrijke partijdag gepland van de Duitse partij AfD, „Alternative für Deutschland“. Die partijdag is afgelast, uitgesteld met twee weken, en ondertussen gaat de strijd in de partij verder. Het verhaal van AfD begon o zo fabelachtig: maar pas gesticht, haalde de nieuwe partij bij de verkiezingen voor de Bundestag (de Bondsdag) twee jaar geleden 4,7 procent van de stemmen. Vandaag zetelt de partij in zes Landtage (federale parlementen) en heeft ze zeven verkozenen in het Europees Parlement.