2015-27_05_Europese rampenfilm (Medium)Onverdoofd slachten in Frankrijk en Tunesië

Ongeveer 120 doden, dat is voorlopig de balans van vier moorddadige aanslagen op drie continenten van enkele radicale aanhangers van de «godsdienst van de vrede», gepleegd op de tweede vrijdag van de heilige ramadanmaand 1436 AH. In Frankrijk viel er «slechts» één dode. In Tunesië staat de teller op het ogenblik dat we dit schrijven op 38 doden. In een sjiitische moskee in Koeweit vielen ongeveer 25 doden, en in Somalië bij een aanslag door Al-Shabaab tussen 45 en 50 doden. Niet meegerekend in die balans: de wreedheden die Islamitische Staat aan de lopende band in Syrië en Irak pleegt, en de laatste dagen weer in het bijzonder in de buurt van de Koerdische grensstad Kobanî, en de terreurdaden van Boko Haram in Nigeria, Niger en Tsjaad.

De trek van Afrika naar Europa (Mark Grammens)

In één van haar boeken schrijft Agatha Christie, een beetje onverwacht, “mensen willen geen broeders zijn”. En dan laat ze daar op volgen dat deze gedachte haar te binnen geschoten is toen ze in Londen de metro nam “en zag hoe de mensen in een trein van de ondergrondse het absoluut vertikten om door te lopen en ruimte te maken voor nieuwe passagiers” (“The Secret of Chemeys”, in Nederlandse vertaling “Het mysterieuze manuscript”, blz 243. Het boek dateert uit 1925.)

Overbevolking (Jan Neckers)

Alle binnen- en buitenlandse kranten hebben het gemeld. De dieren sterven massaal uit en als het zo verder gaat, verdwijnt de mens ook. Over de oorzaak van dit alles wordt liever niet gesproken.

Europese rampenfilm, deel 3: het einde van ‘Schengen’

U kent allicht de typisch Amerikaanse rampenfilm: de hoogontwikkelde Amerikaanse samenleving, inclusief indrukwekkende wolkenkrabbers, wordt getroffen door een ramp (een vloedgolf, een komeet, een aanval van buitenaardse wezens) waardoor het hele zaakje in elkaar stort en verdwijnt. Voor de liefhebbers van het genre is er nu blijkbaar een Europese versie, die helaas niet louter uit computereffecten bestaat.

Vlaams-Brabant: voorzichtig verzet tegen “Metropolitane Gemeenschap”

Eén van de vele overbodige en zelfs zeer schadelijke compensaties die de Franstaligen kregen voor de (gedeeltelijke) splitsing van BHV, was de oprichting van de “Hoofdstedelijke Gemeenschap van Brussel” (HGB) of “Communauté Métropolitaine de Bruxelles”.