2015-24_14_Lezersbrieven (Medium)Pallieterke 70 jaar

Pallieterke,

Van 1946 tot 1948 verbleef ik als logé in het Home Sint-Jan op de Frankrijklei in Antwerpen. Daar verbleef ook een zekere Jules, gewezen banketbakker. Zijn dochter zette de zaak voort in de Carnotstraat.

Jules was een fervent lezer van ‘t Pallieterke. Na lezing liet hij het achter in de zitplaats. Daar leerde ik het ‘t Pallieterke van Bruno de Winter kennen, met de Polderbizon en Sus Vanbaardegem en onze Kamiel Huysmans. Heerlijke lectuur. Ik ben het steeds blijven lezen en sedert jaren ben ik vaste abonnee.

Een gelukkige verjaardag en doe zo verder.

J.T. – Vilvoorde


 

2015-24_14_Lezersbrieven (Medium)70 jaar Pallieterke

Pallieterke,

Ik wil natuurlijk niet achterblijven bij al die mensen die u een gelukkige verjaardag wensen. Vanuit La(e)ken dus ook de beste wensen.

Omdat u zo aandringt bij uw lezers om selfies op te sturen, doe ik dat ook. Omdat ik dat zelf niet kan, heb ik dat aan iemand anders gevraagd, maar die man heeft mij voor een foute vlag geplaatst.

Enfin, de royale groeten uit La(e)ken van uw koning, Hare Majesteit de koningin, de kroonprinses en de ganse sibbe.

Flupke van België – Laken (Bruxelles)

PS: spijtig dat u cava verkoopt, wij drinken enkel echte champagne en liefst hele dure. Anders had ik graag zes flesjes gekocht.


 

70 jaar ‘t Pallieterke

Pallieterke,

Van harte proficiat voor de hardnekkige ijver om zeventig jaren ‘t Pallieterke te laten voortduren. Dank omdat u een onmisbaar deel bent van de onmisbare Vlaamse Beweging.

Jos Wouters – Boom


70 jaar ‘t Pallieterke

Pallieterke,

Misschien een beetje laat maar toch proficiat gewenst met de 70ste verjaardag van jullie en ons blad. Ik schrijf nooit brieven, hoewel ik al jaren lezer ben. Met deze wil ik wel een uitzondering maken, om de volgende reden. Ik ben nog altijd onder de indruk van het heel mooie extra feestmagazine 1945-2015. Ik zou dan ook een tip willen geven om over na te denken en eventueel te bespreken op de redactie. Stel dat ons blad wekelijks in dit formaat zou kunnen verschijnen, ik denk dat dit een “boost” zou geven aan de verkoop. Ook omdat dat het dan tussen de andere magazines beter zichtbaar zou zijn. Nu moet ge soms gaan vragen waar het ligt (zeker aan de kust), of is het soms weggestoken bij of tussen vreemde tijdschriften. En… het is ook veel handiger om te lezen in deze moderne tijd. Een tip en een nadenkertje? Beste groeten.

Ludo Vdw. – Antwerpen


Pallieterke 70 jaar

Pallieterke,

Sinds 1945 lees ik uw weekblad met veel interesse. Ik ben het niet altijd eens met uw denkwijze, doch de Vlaamse gedachte primeert en dat is voor mij het belangrijkste.

Ik wens uw weekblad en alle redactieleden nog vele jaren en ik hoop dat ik het met mijn slecht hart en zwakke gezondheid nog lang mag lezen. Hou zee Pallieter!

André Devleesschauwer – Ronse


Veiligheid voor alles

Pallieterke,

Een dochter van één van mijn buren is onderwijzeres in een lagere school (gemeenschapsonderwijs). Daar vinden ze het belangrijk dat twee leerkrachten worden opgeleid om, bij een mogelijke uitval van de elektriciteit, op te treden bij de elektriciteitskas om daar, mits het aantrekken van twee nieuwe handschoenen, een uitgevallen zekering weer aan te klikken. Daartoe werd een nieuwe cursus in het leven geroepen: een échte elektricien komt, in drie beurten, een les geven over wat ’den elentriek’ eigenlijk is en hoe je ermee om kunt gaan. Daar begrijpen de leraressen geen bal van. Dat wordt beaamd door de lesgever, die zegt dat hij weet dat de meisjes hem niet begrijpen, maar ja, dat hij die cursus nu eenmaal moet geven (hij is er trouwens voor betaald). Omdat ze die les hebben gevolgd, worden beide leraressen vereerd met een diploma, een BA 4 nog wel. Binnenkort komt dan nog een kenner voor een overzicht van het échte werk dat de beide dames, bij eventuele uitval van den elentriek, wacht bij de elektriciteitskas. Hij zal hen aanwijzen hoe ze dat ding open moeten doen en welke stopcontacten ze mogen aanraken, uiteraard met hun handschoenen (kostprijs: tweemaal 70 euro) aan. Die contacten zijn absoluut het enige wat ze ooit zullen mogen aanraken. Of een kapotte lamp vervangen, misschien? Vergeet het! Daar moet een gespecialiseerde werkman voor opgeroepen worden. Wellicht vinden ze daar dan nog een nieuwe cursus voor uit, met bijvoorbeeld een diploma BA 5.

Julien van Remoortere – Oostende


Zonder omzien

Pallieterke,

Gelezen in “Absurdistan” over de gemeenteraad in Beveren, als zou de  groenrode oppositiepartij de enige geweest zijn die de gemeenteraad op zijn bochtenwerk aangaande Doel heeft gewezen. Het was wel de Vlaams Belangfractie, bij monde van fractievoorzitter André Buyl, die dit als eerste op de agenda heeft geplaatst en dus als eerste de kat de bel heeft aangebonden. Just is just, zoals ze dat in Beveren zeggen.

Dirk Callens – Beveren (Melsele)


Sp.a en Groen over Uplace

Pallieterke,

Waarom zijn sp.a en Groen zo tegen Uplace? Dezelfde partijen sp.a en Groen hebben wel tien kilometer verder op het Brusselse grondgebied (Schaarbeek en Heizel) twee grote winkelcomplexen goedgekeurd.

Ik noem dat twee hypocriete partijen: in Vlaanderen zeggen ze neen (om stemmen te halen) en in Brussel zeggen ze ja (om stemmen te halen).

Zijn er daar dan geen verkeersproblemen? Is de middenstand daar niet belangrijk? Hebben deze partijen dan zo’n domme kiezers?

Swa Cauwenbergh – Antwerpen


Post in Borgerhout

Pallieterke,

Ik wil graag iets toevoegen aan de lijst met mankementen van een land waar enorm veel belastingen worden betaald voor beperkte diensten van de overheid, de NMBS op kop. Als apotheker in Borgerhout beleef ik regelmatig periodes met onaangekondigde poststakingen. Dat was weer het geval in de week na Pinksteren. Zelfstandigen die zo zouden werken, hebben geen klanten meer. Overlijdensberichten, uittreksels (banken), facturen, lectuur, niks komt er door, dagen aan een stuk. De vaste postbode hier is een zeer aangename zwarte, voornaam Trésor. Het is een “schat”, maar als men hem belet te werken. Tja.

Charly Vanhoof – Borgerhout


Geldklopperij

Pallieterke,

Als gedreven lezer van het financiële nieuws is er mij de laatste weken iets heel speciaals opgevallen. Alle regeringen binden de strijd aan met “cash”.

Onder het mom van veiligheid, gemak en strijd tegen het zwarte circuit, wordt deze strijd (uiteraard) verkondigd voor het heil en het welzijn van de hele mensheid, vooral de westerse mensheid dan. De uiteindelijke bedoeling is dat alle transacties met giraal geld afgehandeld worden.

Er is een grote Amerikaanse bank (JP Morgan) die onlangs haar klanten een nieuw reglement heeft laten ondertekenen, waarin de klant verklaart dat hij GEEN geld of verhandelbare munten (goud of zilver) in zijn kluis zal bewaren. De bank hoopt dat het geld, goud en zilver dat er nu in zit, terug op een rekening zal gestort worden.

Uw aandachtig lezerspubliek zal reeds begrepen hebben dat hier een serieus gevaar dreigt. Een regering, en in dit geval is de kleur of samenstelling niet van belang, zal misbruik maken (en heeft in het verleden altijd misbruik gemaakt) van een middel waarover zij de volledige controle heeft.

Vorig jaar heeft het IMF een document gepubliceerd waarin sprake is van een éénmalige (haha) belasting van 10 procent op het volledige vermogen van elke westerse burger. Dit document is door geen enkele regering bekritiseerd of verworpen.

Door de ongeziene en onvoorstelbare schuldenberg die op dit ogenblik de hele wereld bedreigt, is de mening van de economen van het IMF dat iedere burger zal moeten meebetalen aan de gedeeltelijke afbetaling van deze schuld. Let vooral op het woord ‘gedeeltelijke’. Maar zolang er cash in het systeem zit, kan die cash niet belast worden (omdat die niet op een rekening staat).

Dus schaffen ze alle cash af en zodra dat rond is, zal u op een maandagmorgen wakker worden en officieel beroofd zijn van 10 procent (of meer?) van uw banktegoeden.

Voor de onroerende goederen zal er nog een oplossing uit de hoed getoverd worden, zoals misschien het herzien van het kadaster, of een nieuw konijn dat uit de belastinghoed zal springen.

Deze gang van zaken is in mijn ogen wraakroepend en volledig ondemocratisch. De banken zijn in 2008 en 2009 al een keer gered met belastinggeld en nu zullen u en ik nog maar eens moeten opdraaien voor het totale wanbeheer van en door de centrale banken.

Ik hoop dat uw lezers hier een goede raad kunnen in vinden en zorgen dat zij zo weinig mogelijk banktegoeden aanhouden. Er zijn altijd mogelijkheden om uw banktegoed om te zetten in bijvoorbeeld kunst, verzamelobjecten of andere zaken die wel hun waarde behouden of zelfs nog waardevoller worden.

JP van Dyck – Attert


Nederlands?

Pallieterke,

Zopas een paar loopschoenen van het merk ASICS gekocht. Informatie op het etiket in het Duits, Italiaans, Spaans, Portugees en Frans. Helaas geen enkel woord voor de Nederlandstalige sporter. Pour plus d’informations sur Asics appelez le Asics Europe B.V., Taurusavenue 125, 2132 LS Hoofddorp,
The Netherlands. Met wie wordt eigenlijk gelachen?

Erik Carrette – Ruiselede


Enkel echte Vlamingen

Pallieterke,

Naar aanleiding van de vooruitzichten op een nieuwe golf asielzoekers en ook andere zoekers, die dan bij de reeds verzamelde collectie kan gevoegd worden om de vanzelfsprekende steun te ontvangen, is het duidelijk dat Vlaanderen het OCMW van België is geworden. Mijn ongezouten mening is dat er in Vlaanderen geen plaats meer is voor fiftyfifty-Vlamingen. Er is enkel plaats voor 100 procent Vlamingen, deze die Vlaming zijn en niets anders.

Dit is nogal kort door de bocht, zult u zeggen. Bedenk dat lange bochten leiden naar armoede en verpaupering, moeder van geweld en misdaad. De geschiedenis bewijst het.

William Symoens – Nieuwkerken


Der andere Holocaust

Pallieterke,

Bij het einde van de oorlog was ik 13 jaar en sindsdien lees ik uw blad, in 1945 nog samen met Rommelpot en het AVV/VVK-blad. Ik feliciteer jullie van harte voor de volharding en de moed om het hopelijk nog vele jaren vol te houden.

Heel speciaal feliciteer ik Jan Neckers voor zijn twee bijdragen ‘Ordelijk en Humaan’ 1 en 2, waarin na 70 jaar – te midden van allerlei officiële herdenkingen over die afschuwelijke wereldoorlog – ook eens wordt herinnerd aan het lot van de 14 miljoen mensen die, alleen maar omdat ze Duitsers waren, gedecimeerd werden in de Balkanlanden waar ze soms al eeuwen woonden.

BBC2 zond veertien dagen geleden, weliswaar om 23 uur, voor het eerst een reportage uit waarin ondraaglijke beelden van de begane beestigheden door Polen en Tsjechen op weerloze vrouwen en kinderen werden getoond. In zijn boek “Der andere Holocaust” (ISBN 3-924309-71-X) had Kirsten Kriwat in 2004 aan de hand van talloze getuigenissen al beschreven hoe miljoenen Volksduitsers de deportaties niet hebben overleefd. Maar de geschiedenis van deze verzwegen genocide zal ooit nog geschreven worden. Uw blad heeft er een eerste aanzet toe gegeven en dat siert u.

Roger Thys – Vilvoorde


Roger Lenaers

Pallieterke,

Het boek van Roger Lenaers, “Jezus van Nazaret een mens zoals wij?”, dat ik langs ‘t Pallieterke leerde kennen, blijft reacties uitlokken in katholieke bladen als Kerk en Leven en Tertio, ten teken dat het wel degelijk gelezen werd, ook door mensen die er op voorhand tegen waren. Persoonlijk vind ik dat Lenaers de soep wat te heet heeft opgediend. Maar ik lustte die soep wel.

Iets waar niemand tot nu naar verwees, maar mij wel opviel, was dat Lenaers zijn lezers aanraadde Peter Schmidt te lezen, aan wie hij zowat het recept van die soep ontleende.

Het boek dat hij daarbij aanraadde, “In de handen van mensen. 2000 jaar Christus in kunst en cultuur”, is blijkbaar niet langer in de handel, maar ik kreeg van vrienden het boek “Ongehoord. Christen zijn volgens de Bergrede” in handen, volgens hetzelfde recept veronderstel ik. Ik ben het aan het uitlepelen met smaak.

Staf van Baelen – Lummen