2015-27_11_BXL (Medium)De stad Brussel heeft een nieuw logo. Ongetwijfeld voor veel centjes bedacht en ontworpen door een artistiek bureautje. Burgemeester Mayeur is apetrots op het nieuwe beeldmerk van de hoofdstad, maar of dat ook terecht is? Eerst en vooral presenteert de stad zich nog maar eens als een exclusief Franstalige stad met de kenletters BXL in een zwarte cirkel. Die kenletters hebben zelfs geen internationaal karakter, want in het Engelse ‘Brussels’ komt geen x voor. De internationale code voor Zaventem (‘Brussels Airport’) is ‘BRU’ en niet ‘BXL’. Pour les Flamands… Het is weer van dat. Onder de zwarte cirkel staat weliswaar een witte met de woorden ‘Onze stad – Notre ville’, maar het laat zich raden dat die cirkel ‘om technische redenen’ meestal zal verdwijnen. Lachwekkend is ook de hertekening van Sint-Michiel. De iconische patroonheilige is gereduceerd tot een soort gestileerde vleermuis. De vergelijking met ‘Batman’ is niet eens vergezocht. Van een schild, laat staan een kruis, is natuurlijk al helemaal geen sprake meer. Ook de stedelijke kleuren rood en groen moesten eraan geloven. Zwart en wit zijn het nieuwe credo, met dank aan de reclamelui. Onnodig te zeggen dat het nieuwe logo (waarom hebben gemeenten en steden dat nodig?) een miskleun van jewelste is. Uiteraard ook door de Flamands de service in het schepencollege goedgekeurd.