2015-26_03_Nieuwsfeit van de week (Medium)Gehoorzaam aan IS

Een islamitische Bosniër leverde in Graz zijn bijdrage tot de zogenaamde “autojihad”. Met een terreinwagen overreed hij opzettelijk een aantal mensen in een drukke winkelstraat. Toen hij zichzelf klemreed, ging hij voorbijgangers te lijf met een mes. Hij vermoordde drie personen, onder wie een vierjarig kind dat samen met zijn moeder vlak voor een kerk werd doodgereden. Er vielen 34 gewonden. Dezelfde dag nog beweerden de autoriteiten, zoals altijd in zo’n geval, dat het niet om een terreurdaad ging en dat het incident geen religieuze – lees, islamitische – achtergrond heeft. Hoe konden ze dat een uur na de feiten al weten? Er kàn in zo’n korte tijd gewoon geen diepgaand onderzoek naar de motieven zijn uitgevoerd. Zelfs zondagavond was de dader nog steeds niet door de politie ondervraagd “vanwege zijn psychologische toestand”. Hij kon zelfs niet antwoorden op vragen van de arts die hem onderzocht. Volgens de politie had hij psychoses en huwelijksproblemen. Ja, ja. In de VS noemt men dat het “Sudden Jihad Syndrome”. Wij zouden het “furor islamicus” noemen. Deze Bosniër voerde uit wat IS oktober vorig jaar heeft bevolen. Als ze geen explosieven of vuurwapens hebben, moeten moslims in het Westen deze adviezen opvolgen om ongelovigen te doden: “… verpletter zijn hoofd met een steen, of slacht hem af met een mes, of overrijd hem met je auto of gooi hem vanop een grote hoogte naar beneden, of verstik of vergiftig hem. Als ge daartoe niet in staat zijt, steek dan zijn huis, zijn auto of zijn bedrijf in brand.” Psychose. Huwelijksproblemen. Ja, ja. Nog een detail: de moordenaar kwam tijdens de Bosnische burgeroorlog als vierjarige met zijn ouders naar Oostenrijk. Zo’n schattig, onschuldig vluchtelingetje. Even schattig en onschuldig als een pasgeboren tijgerwelp.