2015-27_01_Hoofdartikel (Medium)Ongeveer 120 doden, dat is voorlopig de balans van vier moorddadige aanslagen op drie continenten van enkele radicale aanhangers van de «godsdienst van de vrede», gepleegd op de tweede vrijdag van de heilige ramadanmaand 1436 AH. In Frankrijk viel er «slechts» één dode. In Tunesië staat de teller op het ogenblik dat we dit schrijven op 38 doden. In een sjiitische moskee in Koeweit vielen ongeveer 25 doden, en in Somalië bij een aanslag door Al-Shabaab tussen 45 en 50 doden. Niet meegerekend in die balans: de wreedheden die Islamitische Staat aan de lopende band in Syrië en Irak pleegt, en de laatste dagen weer in het bijzonder in de buurt van de Koerdische grensstad Kobanî, en de terreurdaden van Boko Haram in Nigeria, Niger en Tsjaad.

Laten we toch maar beginnen met een stukje positief nieuws: de Thomas More-hogeschool in Mechelen start met het vak islam in de lerarenopleiding, en enkele andere hogescholen in de provincie Antwerpen overwegen op termijn hetzelfde te doen. Hoera! De Thomas More-hogeschool is overigens lang de enige niet in Vlaanderen die de islam aanbiedt als onderwijsvak aan aspirant-leraren. In de andere Vlaamse provincies kunnen geïnteresseerden al veel langer terecht bij onder meer de Erasmus Hogeschool. Maar voor de lerarenopleiding lager onderwijs gaat de Thomas More-hogeschool toch met de primeur lopen.

Dialoog

«Dialoog als wapen tegen radicalisering», schrijft de Mechelse hogeschool als ondertitel in de persmededeling om dit heuglijke nieuws aan te kondigen. We citeren uit die persmededeling: «Met de introductie van het vak islamitische godsdienst in de lerarenopleidingen wil Thomas More een voortrekkersrol spelen en het concept “katholieke dialoogschool” een tastbare en maatschappelijk relevante invulling geven.» En: «Als statement in de strijd tegen de radicalisering bij jongeren, van elke religie of strekking.»

Die strijd tegen de radicalisering bij jongeren kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen. Maar wij hebben toch een paar vragen bij wat de Thomas More-hogeschool nu precies bedoelt met «van elke religie of strekking». Wij zijn eens in ons nieuwsarchief van de laatste maanden gedoken, en hebben eigenlijk maar één religie en maar één strekking kunnen ontdekken die er dit jaar al in geslaagd is op één dag meer dan honderd slachtoffers over de kling te jagen. En dat niet één keer, maar zelfs al een paar keer dit jaar alleen al. De lijst van terroristische aanslagen van 2015 bestaat immers bijna uitsluitend uit moslimterrorisme, met hier en daar een enkele uitzondering in de vorm van onder meer een aanslag van de Albaansgezinde UÇK in Macedonië (22 doden), een aanslag op een bus in Donetsk (13 doden), en de aanslag van de blanke racist Dylann Roof op een zwarte kerk in Charleston, Zuid-Carolina (9 doden).

De splinter en de balk

Groen-voorzitster Meyrem Almaci wou er op Twitter snel bij zijn om de aanslag in Frankrijk te koppelen aan die in Charleston. Ze werd echter in snelheid gepakt door de aanslag in Tunesië, en liep dus de kans mis er nog eens met haar beruchte verontwaardigingspose met volle snelheid in te vliegen. Elk slachtoffer van een aanslag is er natuurlijk één te veel, maar aanslepende reeksen van aanslagen uit één welbepaalde hoek, met elke maand telkens weer opnieuw honderden doden, willen relativeren door een al bij al uitzonderlijke aanslag met een beperkt aantal slachtoffers, dat is toch wel straffe kost. Of hoe men een hele lading balken achter een splinter tracht te verbergen.

Trouwens, er is nog een wezenlijk verschil tussen terreuraanslagen die Meyrem Almaci aan mekaar wou koppelen. De steun onder de blanke bevolking voor blanke racistische aanslagen in de VS moet in promille gemeten worden, terwijl de steun voor de reeks aanslagen bij de migrantenpopulatie in Europa tientallen procenten bedraagt. Of is het misschien net omdat de twee soorten aanslagen noch in frequentie, noch in omvang, noch qua steun bij de respectievelijke bevolkingsgroepen met mekaar vergelijkbaar zijn, dat Almaci zo gretig de link wou leggen, en de Thomas More-hogeschool toch zo graag een gelijkheidsteken wil plaatsen?

Statement

Als het katholieke onderwijs ervoor kiest het woord «katholiek» dan toch in haar naam te behouden, dan lokt dat in de media al meteen een minicontroverse uit. Geen nood, stelt Lieven Boeve ons gerust, het is precies omdat we katholiek zijn en daarvoor nog durven uitkomen, dat geen enkele moslim zich op welke manier dan ook tekortgedaan zal hoeven voelen wanneer hij les komt volgen in een katholieke school. We vragen ons af aan hoeveel Egyptische hogescholen er leraren Koptische godsdienst opgeleid worden; en die Kopten zijn dan nog niet eens inwijkelingen, integendeel.

Ondertussen sloven de multiculturele tolerantissimi van sp.a en CD&V zich om ter hardst uit om de moslims de (bloed)rode loper uit te rollen voor het aanstaande Offerfeest. Zelfs verdoving vlak nadat een schaap de keel overgesneden wordt, is nog niet goed genoeg voor onze moslims, het beest moet tot zijn laatste snik bij volle bewustzijn blijven. Let op: op de tijdelijke slachtvloeren, want op de permanente slachtvloeren mag er wel onbeperkt onverdoofd geslacht worden. Geen minister Ben Weyts die het in zijn hoofd haalt het onverdoofd slachten helemaal te willen verbieden. Maar volgens sp.a en CD&V is het dus niet voldoende dat moslims in Vlaanderen op een beperkt aantal gecontroleerde en hygiënische plaatsen onverdoofd kunnen slachten, neen, ze moeten dat overal kunnen doen, waar en wanneer het hen maar zou kunnen believen, en liefst nog volledig op kosten van de maatschappij.

Beschavingsoorlog

Is alle hoop verloren? Niet helemaal. Manuel Valls, de socialistische premier van Frankrijk, liet zondagochtend, naar aanleiding van de aanslag in de buurt van Lyon, op de Franse radiozender Europe 1 optekenen dat we in een beschavingsoorlog zijn terechtgekomen. «De jihadisten vechten niet tegen het Westen, maar tegen onze universele waarden.» En: «De bedreiging zal blijven voortduren op een verhoogd niveau, en over een lange periode.»

Dat betekent nog lang niet dat we Manuell Valls binnenkort op een betoging van Pegida mogen verwachten. Ook Valls blijft een onderscheid maken tussen de islam enerzijds, en jihadisme, terrorisme en radicaal islamisme anderzijds. Het is maar de vraag of hij zijn betoog over een beschavingsoorlog later op het jaar zal willen herhalen, wanneer de Franse regionale verkiezingen eraan komen. Zijn socialistische partij is immers afhankelijk van een bepaald kiespubliek om de postjes binnen te kunnen halen.

Paris vaut bien une messe, zei koning Hendrik IV van Frankrijk. In de hedendaagse versie: Paris vaut bien une salâh. De vraag is hoeveel aanslagen er nog nodig zullen zijn eer links de ogen echt durft te openen, en we eindelijk kunnen ophouden met de islamisering van onszelf.

‘t Pallieterke