Janboel

In 2016 start de “hervormde competitie”, met nog 24 profclubs. Om u een punthoofd te besparen, beperken we onze commentaar tot dat ene punt waaraan niet geraakt is. Met name play-off één, dat blijft wat het was. Play-off twee wordt een allegaartje van eerste- en tweedeklassers. Play-off drie verdwijnt. Daardoor degradeert enkel de hekkensluiter van de “reguliere competitie”, die al op 13 maart stopt. Met als gevolg dat de degradant tot eind juli – het begin van de volgende competitie – inactief blijft. Ruim vier maanden lang! Niet houdbaar voor een profclub. Maar het lot van dat ene “kleintje” zal de “grote vijf” van de Pro League worst wezen. Voor hen telt alleen vlaggenschip en poenmachine play-off één.

Dat besefte men ook bij Beerschot Wilrijk. Die club stapte naar de rechter. Terecht. De inplanting van een “superliga amateurs” tussen tweede en derde klasse door de “hervorming” remt immers de steile promotieambities af van de herboren Antwerpse club, en het herrezen supporterslegioen. Telt voor een door Brusselse, Gentse, Luikse, Genkse en Brugse voetbalbobo’s gedomineerde Pro League Antwerpen niet meer mee als voetbalstad, Brussel doet dat des te meer. Jongste bewijs is de bocht van 180 graden gemaakt door Brusselse overheden voor de bouw van een nieuw Eurostadion. Anderlecht mag er als enige Belgische ploeg competitiewedstrijden spelen, maar weigert daar meer voor te betalen dan de zelf voorgestelde 9,5 miljoen euro per jaar. De huurprijs van bouwheer Ghelamco bedraagt elf miljoen. Tegen alle dure politieke eden in, dat het nieuwe optrekje de belastingbetaler geen cent zou kosten, gaan de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) en de Brusselse financiële minister Guy Vanhengel (Open Vld) nu akkoord om elk jaar vier miljoen euro overheidsgeld “vrij te maken”. Kwestie van “het project te redden”. Wie Brussels geld zegt, zegt in één moeite Vlaams belastinggeld.

Ondertussen telt men af naar volgende zaterdag, 27 juni, dag van de verkiezing van een nieuwe bondsvoorzitter. Tenzij er nog een wit konijn uit een hoed springt, wordt het een duel tussen uittredende praeses François de Keersmaecker en zijn uitdager Jozef Allijns, voorzitter van KV Kortrijk. Allijns is zegezeker, want volop gesteund door de Pro League. De Keersmaecker is zegezeker, want als gedreven lobbyist voor eigenbelang de voorbije weken amper weg te denken bij stemgerechtigden van het amateurvoetbal. Met hun steun is het zeer de vraag of “smiling” Swa de duimen zal moeten leggen. Vol zelfvertrouwen noemde hij zichzelf in de media medegrondlegger van de hervormde competitie die “eindelijk naar de oplossing leidt van problemen die de huidige tweede klasse en het amateurvoetbal teisteren”. In werkelijkheid had hij geen inbreng in het bekokstoofde poenonderonsje van de G5, dat enkel en alleen rond “play-off één” draait.

Van de janboel in de vaderlandse coulissen van “volkssport nummer één” naar die in de coulissen van de FIFA, is geen grote stap. Na de Amerikaanse FBI bijt nu ook de Zwitserse justitie zich vast in de bij de FIFA heersende fraudechaos. Ze stuitte op liefst drieënvijftig zeer verdachte banktransacties bij de WK-toewijzingen aan Rusland en Qatar. Digitaal verdacht en te onderzoeken materiaal telt, omgezet in papieren A4’tjes, 700 miljoen (!) bladzijden, zo stelde het Zwitserse gerecht in een eerste stand van zaken. Of resultaten van het onderzoek voor of pas na sint-juttemis zullen bekendraken, is op zich al een vraag die de goegemeente een paar jaar kan bezighouden. Met een stapje vooruit heeft Sepp Blatter, nu ook in het justitionele vizier van zijn landgenoten, preventief de Amerikaanse topadvocaat Richard Cullen onder de arm genomen. Die heeft in de VS zowel machtige politieke vrienden als intimi bij de FBI. Cullen wint vrijwel elke strafzaak die hij pleit. Dat komt Blatter goed uit, om desgevallend te kunnen “overleven” zonder dat aan de binnenkant van een cel te moeten doen.