2015-24_15_Sport (Medium)“Papa is de eerlijkste mens van de wereld”

Vermakelijk spelletje

Wellicht dat ze binnen het tenniswereldje al enige naambekendheid genoot, maar voor het merendeel van de buitenstaanders was Alison van Uytvanck tot voor kort een nobele onbekende. Inmiddels staan de schijnwerpers op haar gericht, nadat ze het tot in de kwartfinales schopte in Roland Garros. Ze is pas 21, met nog een hele loopbaan voor zich. Kenners voorspellen haar een sprankelende sportieve toekomst. Laat het ons hopen. Wat we sympathiek vonden aan de blijmoedige Venetiaans blonde sproetenkop, was haar spontane commentaar nadat ze de duimen moest leggen tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky. “Ik mag terugblikken op tien mooie dagen die ik hier heb mogen meemaken. Al bij al heb ik me enorm geamuseerd. Dat is toch het voornaamste, niet?” Zeg dat wel.

Tegenkandidaat gevraagd

Einde deze maand staat de verkiezing van een nieuwe bondsvoorzitter op de agenda van de voetbalbond. Er heeft zich tot nu nog geen tegenkandidaat gemeld om het op te nemen tegen de huidige bondspreses. Het zullen straffe gasten moeten zijn die Swa de Keersmaecker uit zijn voorzitterszetel willen wippen. Daar komt bij dat de Swa aan ieder die het horen wil laat weten dat hij, en hij alleen, de juiste man op de juiste plaats is om zichzelf op te volgen. Dat hij zijn paraplu opentrekt, en alles wat er op financieel gebied is misgelopen bij de beste aller voetbalbonden in de schoenen van zijn  ondergeschikten schuift, is het schoonste van zijn geschiedenis niet. Het is nu wachten op de witte ridder die de handschoen durft opnemen om de zelfgenoegzame bondsvoorzitter het beaat lachen – zijn handelskenmerk – te verleren.

Alles koek en ei?

Er bereiken ons alleen maar opbeurende geruchten van de Bosuil, waar blijkbaar een nieuwe wind waait. Laat maar waaien, het moet deugd doen aan het hart van het rood-witte legioen, dat de voorbije jaren al genoeg te verduren heeft gekregen. Dat de nieuwe trainer, de 46-jarige David Gevaert, het volste vertrouwen krijgt van grote manitoe Patrick Decuyper heeft ermee te maken dat ze elkaar al langer door en door kennen. Het kan op termijn een goede zaak zijn. Decuyper is tot dusver niet alleen een man van zijn woord gebleken, hij kent bovendien iets van voetbal en hij weet van aanpakken. Vandaar zijn blind vertrouwen in Gevaert. Genoeg stroop gesmeerd. Straks gaan ze er ons nog van verdenken dat we aan het slijmen zijn. Laat maar zo. We voelen ons nu al onwennig.

Jong geweld

Nog meer nieuws uit Deurne-Noord. De 39-jarige Johan Laureyssen, een leraar lichamelijke opvoeding, die het voorbije seizoen Capellen trainde en met die ploeg kampioen speelde, wordt assistent van Gevaert. Allemaal jong en nieuw bloed dat krediet verdient en mag bewijzen die kans ook te verdienen, nadat een reeks klinkende namen die de voorbije jaren de revue passeerden op de Bosuil roemloos bij het groot huisvuil terechtkwamen. Afwachten, en op hoop van zege.

In zijn hemd

Exit Sepp Blatter. De godfather van de FIFA dacht dat hij ongenaakbaar was, maar hij heeft buiten de slagvaardigheid van het Zwitserse gerecht gerekend en er zich geen rekenschap van gegeven dat de bemoeiallen van de FBI hun wetten zouden stellen in Helvetia. Blatter heeft jarenlang volgehouden dat hij, behalve van zweetvoeten, nergens van beschuldigd kon worden. Zwendel, afzetterij en mystificatie binnen de Wereldvoetbalbond? Nooit van gehoord. Aan die kant was ouwe taaie Sepp wat doof, en ziende blind. Dat zijn rechterhand, Jérôme Valcke, nu ook tegen de lamp is gevlogen en bespottelijk in zijn hemd staat, was er teveel aan voor de genoegzame FIFA-voorzitter. Nu Blatter zijn gloriool kwijt is, met schade en schande, kon hij niet anders dan afdruipen.

Wat nu?

We zijn nog niet honderd procent verlost van Sepp Blatter. Hij blijft op post tot de verkiezing van zijn opvolger, op een bijzonder FIFA-congres. Wat een poos kan aanslepen. Tenzij er een nieuwe wending komt in de zaak, met de vraag of hij de rest van zijn dagen gaat doorbrengen in een rusthuis voor afgewezen senioren, of in een cel. Is de geforceerde vaandelvlucht van de voorzitter een goede zaak voor het voetbal? Een slechte kunnen we het niet noemen, maar daarmee is de augiasstal van de FIFA nog niet uitgemest.

Meester goochelaar

Ander en beter is nog geen garantie op een doorzichtig en gezond beleid, waar de FIFA hoogdringend nood aan heeft. We wachten af. Er zit niets anders op. Eén ding moeten we Blatter nageven. Als leerling-tovenaar kent hij zijn gelijke niet. Abracadabra, niets in de mouwen, niets in de zakken. Hoe lapte hij het allemaal? Met alle verschuldigde eerbied voor zijn verbluffende goochelkunsten, maar onze vriend Sepp mag het ons niet kwalijk nemen dat we geen traan laten bij zijn zielig afscheid. Opgeruimd staat netjes.

Missionaris

Ge moet de twee klokjes horen luiden, hebben we altijd geleerd. Die wijsheid indachtig legde Gazet van Antwerpen haar oor te luisteren bij Corinne, de dochter van Sepp Blatter. Het siert haar dat ze papa lief door dik en dun blijft verdedigen. Wat ze uit haar voeten sloeg, is hartbrekend en brengt ons helemaal van ons melk. “Mijn vader is helemaal niet corrupt, dat ligt niet in zijn karakter. In Afrika wordt hij op handen gedragen. Dankzij hem wordt in 209 landen gevoetbald en worden de arme landen geholpen. Ik blijf fier op mijn vader. Hij is het slachtoffer van een samenzwering.” Vast en zeker. En verder: “Mijn vader is de lelijkste mens van de wereld.” Zo hadden we dat eerst begrepen, waarvoor onze excuses. Het moest zijn: “Mijn vader is de eerlijkste mens van de wereld.” Of hoort ge niet goed?

Test

De Dauphiné, die zondag van start ging om op 14 juni te eindigen, kunnen we een soort mini-Tour noemen, om uit te testen hoe het met de conditie gesteld is. De Tourwinnaar van 2014, Vincenzo Nibali, is alvast van de partij. Zijn Siciliaanse supporters kijken met argusogen en met bezorgde blik toe hoe hij het er gaat van afbrengen in de 67ste editie van het Critérium du Dauphiné. Wat Nibali dit seizoen tot dusver liet zien, was niet om hoog van de toren te blazen. Maar we moeten ons geen zorgen maken. “Pas na de Dauphiné en de stage in de Dolomieten die erop volgt, moet ik honderd procent zijn”, stelt hij zijn fans gerust. Het zal nodig zijn, want het moet al dik tegenzitten als de geletruidrager van 2013, Chris Froome, opnieuw vroegtijdig uit de Tour zou moeten stappen zoals verleden jaar, door pech geveld.

Tim

Bij ons zijn alle ogen gericht op Tim Wellens. Hij wordt 24 de dag dat dit nummer verschijnt en we wensen hem dan ook een gelukkige verjaardag. Tim doet er goed aan de wijze raad van zijn ploegleider, Marc Sergeant, in zijn jeugdige bol te steken. “Hij mag zich zeker eens testen en een ritzege is altijd meegenomen. Maar hij moet niet onstuimig doen. Zijn debuut in de Tour is belangrijker.” Wat niet wil zeggen dat hij er voor spek en bonen gaat bij zijn in de Dauphiné.