Lichtgewichten

Kwatongen beweren dat de ploeg van Vlaams minister-president Bourgeois voor een groot stuk bestaat uit lichtgewichten. Er wordt daarbij al eens verwezen naar Joke Schauvliege, of naar Philippe Muyters. Of die vlieger politiek opgaat, durven wij in al onze goedjonstigheid niet meteen beweren, al kregen beide genoemde excellenties al meermaals de wind van voren, Schauvliege zelfs nog deze week (ze kreeg het verwijt voor rekening van de Boerenbond te rijden).

De stap van de politiek naar het liefhebberende wielerleven is de jongste tijd heel klein. Talloos zijn de politici die zich gezwind in het zadel hijsen. Voor een ritje door het vlakke land dat het onze is, maar als het moet ook voor een beklimming van cols buiten categorie. Zo trachtten Schauvliege, Muyters en Sven Gatz het voorbije weekeinde de gevreesde Ventoux te trotseren, maar een stevige mistral hield de top buiten bereik. Schauvliege werd met fiets en al de rotsige kant in geblazen en met een verstuikte pols afgevoerd. Haar twee lichtvoetige collega’s begonnen zelfs niet aan de laatste rechte lijn. Zo bespaarden zij zich wellicht eenzelfde (of een nog veel pijnlijker) lot.

Of dit alles toeval moet genoemd worden, weten wij niet, maar meer symboliek kon het wedervaren van de drie ministers moeilijk bieden. Ze zouden er best voor zorgen voortaan wat steviger in het zadel te zitten, op de fiets én in het politieke leven.

Immer aanwezig

Bernd Posselt, een sympathieke, ietwat gezette Beier, zat van 1994 tot vorig jaar in het Europees Parlement voor de CSU. Maar hij was al sinds 1979 in dat parlement aan de slag, onder meer als medewerker van Otto von Habsburg. Posselt behoort noch min noch meer tot het meubilair in Straatsburg. Toen hij vorig jaar tot ieders verrassing niet meer verkozen werd (de CSU haalde ‘slechts’ 40 procent in Beieren), besloot hij dan ook, na een viertal dagen treuren, die niet-verkiezing straal te negeren. Posselt daagt elke maand in Straatsburg op voor een week, betrekt er meestal het bureautje voor ex-parlementsleden, samen met zijn medewerkster, en volgt zoveel mogelijk vergaderingen waar hij soms zelfs nog het woord mag voeren. Enkel in de plenaire vergadering kan hij niet meer zetelen. Bizar eigenlijk, maar de immer aanwezige Posselt ziet dat zo niet: “Anderen zetten zich op Mallorca onder een palmboom, maar voor mij is Europa een levensdoel.” Posselt is binnen zijn eerder eurokritische partij als Überfederalist dan wel een buitenbeentje, niettemin hoopt hij er de volgende keer toch weer bij te kunnen zijn. Dan kan hij weer volledig zijn gangen gaan. Zoals dat volgens hem hoort te zijn, tot zijn laatste snik.

Ramadan

Om een beetje tegengewicht te bieden tegen de kritiekloze en zoetsappige berichten over de ramadan: een beroemd escortebureau meldde vorig jaar dat moslims in Nederland tijdens de ramadan drie keer meer callgirls bestellen dan in een gewone maand. Zelfs overdag, wat de overtreding volgens de bizarre islamitische normen nog erger maakt. We hopen dat de statistieken ook voor dit jaar vrijgegeven worden, en niet alleen in Nederland, maar ook bij ons.