Gentse Feesten blijven groeien

Terwijl u dit leest, is het volop “Gentse Feesten”. Het centrum van onze stad is omgebouwd tot één groot festivalterrein. Overal is eten en drinken te koop, in overvloed. Geen enkele van de honderdduizenden bezoekers zal honger of dorst moeten lijden! We horen al jaren dat de feesten niet groter mogen worden. De grens is bereikt van wat nog leefbaar en gezellig is. Maar van de belofte van het stadsbestuur om de groei van de feesten te stoppen, is weinig te merken, integendeel. De tribunes, geluidsinstallaties en feesttenten zijn nog indrukwekkender dan vorige edities, en de geproduceerde decibels zijn dat beslist ook. Voor centrumbewoners, die ook hun nachtrust nodig hebben, zit er niet veel anders op dan tien dagen de stad uit te vluchten. De mode om jonge kinderen kleurrijke oorbeschermers op te zetten, slaat aan, en dat is maar goed ook.
De feesten volgen een eigen logica. De organisatoren willen het elk jaar nog beter doen, nog meer volk trekken en nog meer winst maken dan het jaar ervoor. Dat inperken is bijzonder moeilijk.

Vlak voor de kathedraal staat een joekel van een podium. De mooie gotische gevel zit verstopt achter reusachtige zwarte doeken. Andere monumenten varen niet veel beter. Zelfs de stadshal zit ingepakt in roze spandoeken. De stad is steeds minder het decor voor haar eigen feesten. “Jammer genoeg zitten onze historische gebouwen weggestoken achter verschrikkelijke tentenkampen”, zegt feestenburgemeester Peeters hierover (Het Nieuwsblad, 17 juli). Hij neemt zich voor daar iets aan te doen. Dat zal niet eenvoudig zijn, want het botst met de commerciële belangen van de grote pleinorganisaties. We horen al jaren dat de Gentse Feesten “Gents” moeten blijven, maar ook dat botst met de realiteit. Wie het echt volkse Gent wil opsnuiven, moet daarvoor op zoek gaan naar kleinere optredens in achteraf gelegen zaaltjes en wijken.

De feesten moeten mee met hun tijd

Wij hebben sinds 2013 een liberale schepen van Feestelijkheden. Hij is duidelijk van plan die te moderniseren. Het schrappen van de openingsstoet bewijst dat hij knopen durft doorhakken en tegen heilige huisjes durft stampen. Dat hij uit verkrampte, linkse en (zogenaamd) progressieve hoek stevige tegenwind krijgt, is dan ook niet verbazend. Door een sponsor aan te trekken of een deel van de organisatie uit handen te geven, hoopt hij de hoge rekening voor de stad te verminderen. Nu moet de stadskas jaarlijks één miljoen euro aan subsidies voor de feesten ophoesten. De kosten voor veiligheid en schoonmaak liggen nog eens minstens zes keer hoger. Ook voor de Gentse Feesten is de tijd dat de stad met geld kon smijten voorbij, maar dat heeft de oude linkse garde, die jarenlang verwend werd door het stadsbestuur, nog niet begrepen. Zij denken dat die feesten van hen zijn en eisen veel geld en plaats op, om er jaar in jaar uit hetzelfde mee te doen. Dat botst met jongere mensen met frisse ideeën die ook een deel van de koek willen. De schepen heeft overschot van gelijk dat hij de kaart van de jongere generatie trekt.

Enkele van die oude wereldverbeteraars zijn nog op zoek naar geld om de sprekers op hun feestendebatten een gratis etentje te serveren. Zelfs een kleine mediastorm en een open brief vol ronkende namen van professoren en andere progressieve “intellectuelen” was niet genoeg om de schepen op betere gedachten te brengen. Uit armoe proberen ze dan maar het geld bijeen te bedelen via “crowdfunding”, dat is via internet een beroep doen op giften van gulle schenkers. De oproep “hou de Gentsefeestendebatten gratis” onder het zuur gezicht van Goemanneke heeft geen succes. De teller is blijven steken op amper duizend euro, beschamend weinig! Zouden ze nu eindelijk begrijpen dat niemand nog in hun saaie debatten geïnteresseerd is? Tijd om ermee op te houden?

In Gent feest sp.a in beide landstalen

Op de Vrijdagsmarkt hangt aan de Bond Moyson “ons huis” een reuzengroot spandoek, met daarop in het Frans ”’L’histoire du capitalisme” en eronder een vertaling in het Nederlands. De socialisten in Gent vieren blijkbaar feest “en bilingue”, als echte Belgen, in beide landstalen met het Frans voorop. Met ons slecht karakter vragen wij ons af welke proletariërs in het Gent van 2015 moeten worden aangesproken in wat ooit de taal van de patroons was?

Mathildis