2015-31_10_Brief van Flupke (Medium)21 Juillet

Pallieterke,

De nationale feestdag is weer achter de rug.

Het begon al met de samenscholing aan Sint-Goede. Voor de kerk al die geëxciteerde bomma’s die maar bleven roepen: “Vive le roi!” Ik wilde hen antwoorden “zet die ploat af!”, maar ik heb gezwegen. In de kathedraal was er heel veel volk. Het kan niet missen: alle partijslaven van alle administraties waren ‘opgevorderd’, zoals in de goede oude tijd van de DDR.

Na het defilé heb ik even naar de opnames ervan gekeken, kwestie van te controleren of ik goed in beeld gebracht werd. En ook omdat ik de helft van de show gemist had door die grote hoed op de kop van ons Matil. Ik beklaag de kijkers en luisteraars van de Vrije Rode Toren (VRT) die moesten luisteren naar het gezaag van die journalist, die het verschil niet kent tussen een krijtje, een stift en een verfborstel. Op zeker ogenblik gaf hij commentaar over de soldaten die in Mali gevochten hadden en hij zei dat hij er zelf bij geweest was.

Van soldaten gesproken, daar liepen er een paar bij die meer de vorm hadden van een overladen bloemzak. In de plaats van een “armée veille” was het meer een “armée vieille”. Het voertuigenpark daarentegen was picobello. De schilders hadden goed hun best gedaan.

En dan de nieuwe ministers van dienst: die van Landsverdediging zowel als die van Binnenlandse Zaken was constant bezig met mij van alles in het linkeroor te fluisteren. Ik heb er maar de helft van verstaan. Hare Majesteit was fel doende haar sibbe stil te houden, om daarna in mijn ander oor almaar te drammen: “Qu’est qu’il dit?” Dat was toch anders in de tijd van dienen dikke baas ganzendonk van Nijvel en van die zwarte madam non. Toen was alles nog in verstaanbaar Frans.

Onze Lorre vond heel die bedoening maar je datte. Hij viel voor het oog van heel België zelfs in slaap. Ik denk dat hij zich fel overwerkt heeft de laatste dagen. Het zou beter zijn dat hij volgende keer een zonnebril opzet.

Enfin, de royale groeten uit La(e)ken van uw koning, Hare Majesteit de koningin, de kroonprinses en de ganse sibbe.

Flupke van België