Dzjèk

“Dzjèk vertrekt bij de NOS!” “Asjemenou, toch niet dé Dzjèk?” “Jewel, naar Sport1.” “Nou, nou, nou, dat doet ie heus niet gratis!!”

Dat was vorige week echt groot nieuws in Nederland. De nationale voetbalcoryfee Jack van Gelder houdt het na veertig jaar bij de openbare omroep voor bekeken. Hij maakt een transfer naar de digitale sportzender van SBS6. In Vlaamse voetbaltermen uitgedrukt: hij doet een Yves Vanderhaegentje. Vanderhaegen verlengde zijn contract bij Kortrijk maar verbrak het een paar weken later om bij Oostende te tekenen. Van Gelder tekende een maand geleden een nieuw contract bij de NOS om nu te verkassen naar een betaalzender “voor een nieuwe uitdaging”, want Sport1 heeft de rechten op de Champions League. Hij zegt er wel eerlijk bij dat het financieel een aardige slok op een borrel scheelt. En dat kon de zakenman in Van Gelder niet laten liggen.

Meer entertainer dan journalist

Van Gelder wordt binnen vijf maanden 65 en kan het financieel rustig aan doen, want zijn schaapjes op het droge. Hij stamt uit een Joods-Amsterdamse familie. Toen zijn ouders in 1947 trouwden, waren zij het eerste Joodse koppel dat het huwelijk met hun ouders vierde, want die hadden evenals zijzelf oorlog en deportatie overleefd. Van Gelder volgde de nu al lang verdwenen maar nog altijd betreurde HBS (Hogere Burgerschool) en stapte daarna in zaken. Hij werd vertegenwoordiger voor buitenlandse ontwerpers van heren-, dames- en sportmode. Hij richtte in 1993 For Fellows op, een kledingmerk voor heren, en hij is een belangrijk aandeelhouder van de chocoladefabrikant Chocoloco. Maar Van Gelders grote passie is het voetbal. Zijn vader Sal was bestuurder bij de nog altijd bestaande Amsterdamsche Football Club (AFC), de oudste club van Amsterdam en een vaste waarde in de Topklasse (Derde Nationale in Vlaanderen). Van Gelder combineerde zijn zakenleven met journalistiek. Hij slaagde in 1972 erin om bij de Tros freelance-verslaggever te worden bij het mateloos populaire voetbalradioprogramma Langs de Lijn. Geleidelijk kreeg hij een voet tussen de deur bij de NOS en in 1984 mocht hij mee naar de Olympische Spelen in Los Angeles. Daar maakte hij furore met zijn interviews. Voor een Nederlandse journalist hoorde het toen niet om erg mee te leven met een landgenoot. Hij (zelden zij) moest kritisch en relativerend zijn. Van Gelder was echter een authentieke chauvinist, en een praatvaar die bliksemsnel, ad rem en met zijn Joods-Amsterdamse humor reageerde op toestanden. In Vlaanderen werd hij in de jaren tachtig wereldberoemd als presentator van het veelbekeken televisieprogramma “Te land, ter zee en in de lucht”. Bij de voetbalprogramma’s op televisie van de NOS was hij lange tijd niet welkom. Herman Kuiphof en later Theo Reitsma, Eddy Poelman, Hugo Walker, Kees Jansma waren nou niet echt neutrale koele kikkers die zelfs hun stem niet verhieven als het Nederlandse elftal een doelpunt maakte, maar zij zagen zichzelf toch in de eerste plaats als verslaggever. Ze vonden Van Gelder vooral een entertainer die zich als journalist vermomde. En een journalist was volgens hen ook niet met kledingverkoop bezig. Ze stelden het hysterische gekrijs van die collega dus minder op prijs. Op YouTube staat nog altijd het gebrul van de Amsterdammer bij het doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Argentinië. Vergeleken met Van Gelder was De Saedeleer met zijn “Goal! Goal… de Belgicaaaaa” in de openingswedstrijd van het WK in Barcelona een ijskonijn.

Studio Voetbal

Tenslotte werd Van Gelder toch in genade aangenomen bij het team van Studio Sport in 1995 en mocht hij meer en meer interviews afnemen. Zijn enthousiasme en zijn bewondering voor Nederlandse voetballers waren een winstpunt. Ook wanneer Nederland barslecht speelde, had hij nog altijd iets positief mee te delen en spelers en coaches aanvaardden veel vlugger een kritische kanttekening van die lieve Jack, want die wist tenminste dat een journalist volgens het voetbalwereldje in de eerste plaats een supporter moet zijn. Van Gelder kreeg ook de presentatie van het wekelijkse voetbalpraatprogramma Studio Voetbal op zondagavond. Hij is de grappige, goed ingevoerde discussieleider die er wel voor zorgt dat reputaties niet geschonden worden, die grote woorden schuwt zodat het allemaal een beetje tam is vergeleken met Voetbal International van RTL 7, waar Johan Derksen en René van der Gijp grossieren in beledigingen, grofheden en sekshumor. Voetbalbobo’s en spelers schuiven dan ook liever bij Van Gelder aan die, tussen haakjes, ook de Belgische competitie zeer goed volgt.

Willem de Prater