2015-29_03_Nieuwsfeit van de week (Medium)Debat over Vlaams-nationale strategie komt op gang
Dat N-VA-ministers zich met van alles en nog wat moeten bezighouden, is logisch. Johan van Overtveldt is al weken bezig met Griekenland en Europa te redden, Theo Francken organiseert speciale reizen voor Syrische crhistenen, en Ben Weyts opent de ene jeugdherberg na de andere. Dat Lisbeth Homans ineens moet communiceren over genderneutrale toiletten, het zal er wel bijhoren zeker.

Oud-VB’ers bepalen lot N-VA (Mark Grammens)
Er is één groep waarvan het stemgedrag bij de volgende verkiezingen een buitenproportionele invloed zal hebben op wat daarna komt, en dat is de groep mensen die van het Vlaams Belang is overgestapt naar de N-VA, en deze partij daarmee haar verkiezingsoverwinning bezorgde. Hoe talrijk ze zijn, weet men niet, maar ze zijn met velen. Niet al de winst die de N-VA binnenhaalde in 2010 en vooral in 2014 komt uit het VB, en niet al het verlies van VB is te wijten aan de aantrekkingskracht van de N-VA, maar het is hoe dan ook een pak kiezers, die misschien wel een partij op zichzelf zouden kunnen vormen.

De geheimen van Steve Stevaert
Wordt er in de klassieke media in Vlaanderen nog aan echte journalistiek gedaan? Zelden. Een uitzondering was de reeks ‘de geheimen van Steve Stevaert’, die vorige week liep in Het Laatste Nieuws. Journaliste Annick Grobben ging op zoek naar de achtergronden van de zelfmoord van de ooit zo populaire socialistische politicus, die zichzelf van het leven benam op 2 april 2015, nadat bekend raakte dat hij gedagvaard werd wegens verkrachting. Haar bevindingen zijn zonder meer spectaculair; de reeks roept eigenlijk nog meer vragen op dan ze beantwoordt, zeker over de versmelting tussen journalisten en politici in dit land.

De legende van Fontenoy
Het is één van de weinige veldslagen in Wallonië waar af en toe nog aan herinnerd wordt: de Slag bij Fontenoy van 11 mei 1745. “Heren Engelsen, schiet als eerste.” Dat zou een Franse officier geroepen hebben naar de Engelsen in Fontenoy, vlakbij Doornik, op die lentedag in 1745. Tenminste, dat is wat Voltaire schreef in zijn ‘poème de Fontenoy’.

Vlaanderen feest
11 juli. Ik ken weinig landen waar de nationale feestdag gespreid wordt over een ganse week. De eerste vieringen vonden al plaats in het weekend van 4 en 5 juli. Zelfs de Belgische feestdag beperkt zich tot 21 juli, één dag.