2015-30_15_Sport (Medium)Vlamingen, opgelet: 2019 is morgen al
Hij is maar één van de vele stemmen uit Wallonië, maar onder meer via zijn opiniestukken op knack.be heeft de politieke essayist Jules Gheude zich een plek veroverd in het communautaire debat. Gheude blijft wel een buitenbeentje. Hij pleit al langer voor de aanhechting van Wallonië bij Frankrijk, mocht België uiteenvallen, maar heeft toch een heldere kijk op de sentimenten in Wallonië.

Elke Sleurs vergist zich:
Mensenrechteninstituut géén oplossing voor taalproblemen
De federale regering heeft zich voorgenomen tegen het einde van de bestuursperiode een heus Mensenrechteninstituut op te richten. In het regeerakkoord staat het nog voorzichtig geformuleerd: men heeft het over een ‘mechanisme’. Nu blijken de ambities een stuk hoger te liggen. Dit ‘instituut’ moet de overkoepeling worden van alle instellingen die met gelijkheid, gelijke kansen en migratie te maken hebben.

Oorsprong en verval van de euro (Mark Grammens)
Over één zaak kan men het eens zijn: het heeft Europa de laatste weken en maanden aan staatslieden ontbroken. Degenen die met het beleid waren belast, mogen niet verrast zijn als zij “door de Europese bevolking meer en meer zullen worden uitgespuwd”, aldus Yves Desmet in De Morgen (17 juli). Een van de beste Brusselse correspondenten, Caroline de Gruyter, stelt in NRC Handelsblad (1 juli) dat dit “een existentiële politieke crisis waar Europa voorlopig niet van af is, integendeel, ze begint net”, en Griekenland is “de katalysator “ervan.

Gatz heeft nog veel werk in de bollenwinkel van de VRT
Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) stelde vorige vrijdag op de ministerraad van de Vlaamse regering de principes voor waarvan zal worden uitgegaan bij het onderhandelen van de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT. Hij wil daarover een akkoord tegen het einde van het jaar. “Gatz knipt vleugels VRT”, schreef De Morgen zaterdag. “Regering knipt de vleugels van de openbare omroep niet”, schreef De Tijd. Een mooie aanwijzing dat journalistieke objectiviteit een illusie is. Tom Lanoye werd gek, zo bleek uit zijn reactie in Humo, wat op zich een indicatie kan zijn dat Gatz zijn werk goed deed, maar dit terzijde.

Praten met Martin Bosma:
“ANC maakt kadaver van Zuid-Afrika”
Met een hoos aan feiten en cijfers schildert Martin Bosma dertig jaar terreur tegen politieke tegenstanders, rassenwetten tegen blanken, bederf en onbekwaamheid. Dader: het ANC. Links Nederland en links Vlaanderen steunden en steunen het ANC, een poesjenel van de Zuid-Afrikaanse communistische partij, de USSR en de DDR. De Heilige Mandela was rood als bloed.

België stukje kleiner:
Fernand Huts sticht “Vrijstaat Katoenland”
Topondernemer Fernand Huts, grote baas van Katoen Natie en 15de rijkste Belg, is de administratieve en andere moeilijkheden met de Belgische overheid meer dan beu. Geheel in zijn eigen stijl kiest hij daarom voor een nonconformistische oplossing: een onafhankelijke vrijstaat.