2015-31_06_Dwars door Vlaanderen (Medium)Nieuwe partij in Zonhoven?

Zonhoven krijgt er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een nieuwe partij bij. Pluz wordt in het najaar officieel voorgesteld. De naam en de vzw zijn ondertussen geregistreerd in het Belgisch Staatsblad. Voorzitter Bart Vanderstraeten en andere leden kwamen reeds in 2012 op met een eigen partij, “Voluit voor Zonhoven”. De lijstrekker hiervan, ook de enige verkozene in de gemeenteraad, ging nadien zijn eigen weg. Vanderstraeten: “Daardoor heeft de overgebleven groep niemand meer in de lokale politiek. Een teleurstelling, maar wij bleven niet bij de pakken zitten. Wij wilden een positief verhaal brengen. Wij komen op, niet voor de belangen van één of andere grote partij, maar enkel voor de Zonhovenaren.” Hoe vaak hebben wij dat reeds gehoord?

Moslims eisen!!!

De Vlaamse moslimgemeenschap heeft een brief klaar voor minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Wij vragen hem om overleg over de organisatie van het Offerfeest, want vorige keer heeft hij alleen met de theologen gepraat.” Aan het woord is de Hasseltse sp.a -schepen Habib el Ouakill. “Wij geven Weyts nog tot eind augustus de tijd om te reageren, dan vergaderen wij opnieuw en zullen dan definitief beslissen over een rechtszaak. Wij denken hierbij aan een procedure bij de Raad van State als bij de burgerlijke rechtbank. Wij kwamen reeds samen met alle moslimverenigingen en hebben beslist om toch nog eerst een brief te schrijven naar Weyts.” Mustafa Aytar van Houthalen-Helchteren wou nog een stapje verder en Weyts meteen dagvaarden. Dat haalde hij net niet. Maar ‘eisen’, dat kunnen ze wel, die moslim-gasten.

Geschiedenis schrijven

Nadat de lawaaistorm, excuus het ongeëvenaarde wereldmuziekfestival, Tomorrowland is overgewaaid, kan de modale burger in een straal van tien tot vijftien kilometer rond Boom weer ademhalen, en zonder slaappillen te slikken tussen de lakens kruipen. Zoals elke moderne happening die zichzelf respecteert zonder anderen te respecteren, beschikt Tomorrowland over een ombudsman. Ivo Corbeels is de naam. In de media die oeverloos zwamden over de lawaaistorm, kreeg ook die man een forum. Als kers op de taart van een lading voorspelbare zever beviel hij van de blijde mare dat “buren hem zelfs belden om de muziek wat harder te zetten”. Dromen over geschiedenis schrijven is ieders volste recht, maar wie dat als overjaarse puber probeert, maakt alleen een karikatuur van de karikatuur die hij al was.

Geen tijd voor

Nog tijdens de moeder van alle festivals in de Boomse Schorre kwam ene Marleen Craeye uit de baksteengemeente thuis van boodschappen doen. Terwijl ze weg was, hadden inbrekers haar huis ondersteboven gehaald. Geld en juwelen was ze kwijt. Op één of andere manier wist ze te traceren waar de inbrekers zich ophielden. De vrouw belde de politie van zone Rupel en vroeg om bijstand. Ze kreeg te horen dat men geen tijd had om een patrouille uit te sturen vanwege te druk bezig met Tomorrowland. Bij de politie, uw vriend, ontkende men de feiten. Echt verbazen doet dat niet. Of toch?

Ledenstop

Wie enkel deze titel te lezen krijgt, zal onmiddellijk denken: kan een vereniging opeens genoeg leden hebben of te veel, en welke vereniging kent zoveel succes dat ze leden moet weigeren? Carnaval, sport, politiek, godsdienst, natuur, cultuur, bijna allemaal krijgen ze te kampen met hetzelfde fenomeen, de ouderen worden niet meer vervangen door jongeren.

In het West-Vlaamse Jabbeke, gemeente van Straffen Hendrik (Bogaert), speelt zich een gelijkaardig scenario af, maar met een eerder onverwacht resultaat. Door een gebrek aan nieuwe leiders en leidsters moet de plaatselijke scoutsbeweging een ledenstop invoeren. Te veel door te weinig!

Safety Camp for kids in POV

Mogen we deze mededeling even in verstaanbaar Nederlands vertalen? In het Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten van Zedelgem werden door brandweerlui, politie en ambulanciers lessen gegeven aan kinderen op gebied van veiligheid. Een tweedaagse waar 36 leerlingen van het vijfde en zesde lager onderwijs aan deelnamen met een uitgebreid programma.

Zelfverdediging, vingerafdrukken nemen, brandweeroefeningen, een tuimelwagen testen, veilig internet, dril en marcheren (vroeger militaire basisopleiding onderofficieren), reanimatie, gevaren van alcohol en drugs, verkeerspark, een initiatief dat zeker een vervolg zal krijgen, met uitbreiding naar het middelbaar onderwijs.

21 juli in Knokke

Als protest tegen de invoering van de geregistreerde kassa was er het Feest van de Zwarte Doos. Ignace de Savoye riep namens de Unie van de Belgische Restaurantuitbaters de leden op tot actie en sloot zelf de deuren van zijn restaurant: “Een feestdag in de horeca kost de werkgever 40 tot 50 euro per uur meer. Wat is de toegevoegde waarde van een werknemer op dergelijke uren? Waar blijven de beloofde maatregelen? Een overheid die er niet in slaagt een sector in een wettelijk kader winstgevend te laten functioneren moet zichzelf in vraag stellen! Daarom mijn voorstel om bij wijze van samenhorigheid allemaal een dagje te sluiten, een dag zonder horeca! Beter nog: Doe een uitstap met je personeel, bouw een feestje over de staatsgrenzen!”