Op de foto van links naar rechts: Richard Celis (erevoorzitter), An de Moor, Kamiel D’Hooghe en Jan De Groof.
Op de foto van links naar rechts: Richard Celis (erevoorzitter), An de Moor, Kamiel D’Hooghe en Jan De Groof.

De Beweging Vlaanderen-Europa vzw reikt elk jaar de Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling uit aan personaliteiten die een opmerkelijk spoor getrokken hebben in het Vlaamse culturele leven.

Kamiel D’Hooghe kreeg op 28 juni in Antwerpen dit Spoor uit handen van voorzitter An de Moor, nadat hij zijn virtuositeit op het orgel tijdens een misviering in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal overtuigend had gedemonstreerd, met werk van Vic Nees, August de Boeck, J.S. Bach en Flor Peeters.

De 85-jarige Kamiel D’Hooghe is een orgelvirtuoos van internationale allure, met een indrukwekkende staat van dienst gedurende meer dan zestig jaar. Hij heeft een indrukwekkende reeks cursussen en concerten in nagenoeg alle continenten op zijn naam staan. Bovendien was hij altijd een regelmatig gevraagd jurylid op internationale orgelwedstrijden. Zijn jeugd in een Oost-Vlaamse landbouwersfamilie liet niet vermoeden dat hem een indrukwekkende muzikale carrière wachtte. Hij deed naar eigen zeggen zijn liefde voor muziek op via het orgel in de kerk en op de paardenmolen tijdens de kermis. Dankzij zijn moeder kon hij via een kostersopleiding en verdere professionele muziekstudies zijn droom waarmaken om organist te worden.

D’Hooghe was bijna dertig jaar directeur van het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij aan de wieg stond van de Nederlandstalige afdeling. “Zijn bijdrage aan het behoud en de valorisatie van de orgelcultuur in en uit Vlaanderen kan maar moeilijk overschat worden. Hij lag bijvoorbeeld aan de basis van de bouw van diverse nieuwe orgels in Vlaanderen. Hij leverde bovendien prachtige inspanningen voor het behoud van ons historisch orgelerfgoed in de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen met het tijdschrift ‘Orgelkunst’ dat hij uit de grond stampte en via de vzw Orgel in Vlaanderen die hij oprichtte”, motiveerde An de Moor de toekenning van de Gulden Spoor aan Kamiel D’Hooghe.