Sprookje voor jong en oud

De kleine prins

Het beroemde kinderboek van Antoine de Saint-Exupéry is bijna 75 jaar. Het wordt over de hele wereld gelezen, het is omgezet in een toneelstuk en het werd al enkele keren verfilmd. Het verhaal van een piloot die met zijn vliegtuig crasht in de Sahara en zo de “kleine prins” van een andere planeet ontmoet, heeft nog niets aan magie ingeboet. De filmversie die regisseur Mark Osborne ervan gemaakt heeft, is een animatiefilm en dat levert een extra sprookjesachtige dimensie op. Daarenboven heeft Osborne niet zomaar klakkeloos het verhaal in beelden omgezet. Hij heeft er een zinvol kader bij verzonnen.

Aanvankelijk maken we kennis met een jong meisje dat van haar ambitieuze moeder eigenlijk geen kind mag zijn en genadeloos wordt voorbereid op de keiharde wereld van de volwassenen. Tot ze kennismaakt met haar excentrieke buur, een ex-piloot, die haar het verhaal van de kleine prins vertelt, en in dat verhaal vindt ze haar kinderdromen terug.

Voor kinderen is dit een mooi in beeld gezet sprookje waarin ze worden ondergedompeld in de fantasierijke wereld van een piloot, de weidse woestijn, een buitenaardse prins, rozen die spreken en een wijze vos. Voor volwassenen is “De kleine prins” een levensles en vooral het besef dat je kinderen kind moet laten zijn. Dat klinkt misschien naïef en gemakkelijk; als je de tv aanzet, zie je de ellende waarvan kinderen meer dan ooit het slachtoffer zijn. Maar zoals Saint-Exupéry poneert: het is een droom die we nooit mogen loslaten.

K.T.


Spoorloos

Every Thing Will Be Fine

De Duitse regisseur Wim Wenders heeft in zijn carrière mooie films gemaakt – “Der Amerikanische Freund”, “Paris, Texas”, “Der Himmel ûber Berlin” -, maar dat is alweer een hele tijd geleden. De voorbije twintig jaar viel er niet veel merkwaardigs van hem te noteren. Dat heeft hij volledig aan zichzelf te danken. Hij hanteert een stijl die gemakkelijk irriteert, heeft een voorkeur voor een wel erg trage vertelling en houdt van intriges die hijzelf waarschijnlijk erg interessant vindt, maar die voor de toeschouwer in de oplossing daarvan geen enkel houvast bieden.

Dat laatste is ook het geval in “Every Thing Will Be Fine”. Een interessant gegeven nochtans: een schrijver (James Franco) met een writer’s block veroorzaakt een auto-ongeval waarbij een kind omkomt en hij vindt daarin hernieuwde inspiratie, terwijl de moeder (Charlotte Gainsbourg) van het slachtoffer het verlies probeert te verwerken, maar dat alleszins niet doet op de wijze die iedereen van haar verwacht. Een tegendraadse intrige dus, maar eens te meer vangt Wenders daar niet veel mee aan. Hij slaagt er niet in zijn hoofdpersonages interessant te maken. Als hij op zeker ogenblik ook nog een thrillerelement introduceert – althans, dat mag je afleiden uit het camerawerk en de dreigende muziek – dan weet je al helemaal niet meer welke richting Wenders uit wil.

K.T.


Klassiek

Mr. Holmes

Hoe zou het zijn als Sherlock Holmes – toch nog altijd een stuk beroemder dan Poirot of Maigret – oud was geworden? Wel, in de gedaante van acteur Ian McKellen ziet hij er in “Mr. Holmes” op zijn drieënnegentigste nog behoorlijk patent uit. Maar dat is slechts schijn: ook Holmes ontsnapt niet aan de aftakeling. Hij woont intussen in een huisje op de buiten, verzorgt zijn bijen en laat zijn schaarse gedachten gaan over zijn laatste zaak, die hij niet opgelost kreeg.

Onnodig te vermelden dat precies die zaak hem opnieuw in zijn detectiveschoenen doet stappen.

In de regie van Bill Condon is die nieuwe escapade van Holmes een eerder klassieke film geworden, waarin gemijmerd wordt over oud worden, over vroeger en nu, over het falende geheugen, maar ook over ervaring, levenswijsheid en mensenkennis. Het onderzoek naar die onopgeloste zaak heeft niets spectaculairs, doch past in het obsessionele dat oudere mensen al eens wil overvallen. Voor Ian McKellen is het een gelegenheid om nog eens uit te pakken met alles wat hij in huis heeft; acteertalent dat hem tot één van de laatste groten van het Britse toneel en de Britse film heeft gemaakt.

K.T.