2015-29_10_Medialand (Medium)Syriza roept kritische journalisten op het matje

We vermeldden verleden week al hoe proletariër Bruno Tersago in De Standaard zijn beklag deed over de zogezegde eenzijdigheid van de Griekse privémedia in verband met het beruchte referendum. De censuuraap is ondertussen al uit de Syriza-mouw gekropen: negen van de meest bekende nieuwsankers en hoofdredacteurs werden door het Griekse Openbare Ministerie en de Journalistenunie van Kranten in Athene (ESIEA) op het matje geroepen. Zij zouden zich namelijk schuldig gemaakt hebben aan inbreuken op de verkiezingswet omdat ze de Neen-zijde niet voldoende aan bod lieten komen.

De beschuldigingen komen er na «klachten van kijkers». Maar op de dag van het referendum maakte minister van Volksgezondheid Panayotis Kouroubis zich nog druk over de «zwarte propaganda» van het televisiekanaal Mega, en viel daarbij in het bijzonder de journalisten Olga Tremi en John Pretenteris aan. Die twee behoren tot de negen journalisten die zich binnenkort zullen moeten verantwoorden. Er zou ook een onderzoek komen naar de manier waarop de private televisiezenders verslag uitbrachten over het referendum.

Griekenland richting stalinisme?

Volgens Dimitris Kotaridis, penningmeester van de Journalistenunie, is de ethische commissie van de ESIEA overgenomen door Syriza-aanhangers. Volgens hem zouden er plannen bestaan om het onderzoek uit te breiden tot een 300-tal journalisten, allemaal werkzaam bij private televisie- en radiozenders. De openbare omroep ERT, die over het algemeen nogal regeringsgezind is, zou ontsnappen aan het onderzoek.

Volgens Nikolas Vafiadis, de buitenlandse eigenaar van de privézender ANT1, is het onderzoek duidelijk politiek gemotiveerd: «Dit zijn de eerste tekenen dat we in Griekenland aan het afglijden zijn naar een autoritair bestuur, en dit is zeer zorgwekkend.» Hij geeft toe dat sommige kanalen gekleurd nieuws brengen, maar dat is volgens hem een volkomen normale praktijk. Zolang het niet over een openbare omroep gaat, zijn we trouwens geneigd hem daarover groot gelijk te geven.

Een andere privézender, SKAÏ, liet op woensdag een persmededeling verschijnen, waarin het zijn journalisten verdedigde. «Deze acties hebben maar één doel,» luidde het in de mededeling, «namelijk de “anderen”, “andere” meningen en “andere” opinies het zwijgen op te leggen, en het verbergen van “vervelend” nieuws en de waarheid.»

O ja, toen minister-president Viktor Orbán in Hongarije een nieuwe mediawet wou invoeren om een mediaraad op te richten, stond zowat heel mediatiek Europa op stelten. Stel je voor: de leden van die mediaraad zouden door het Hongaarse parlement benoemd worden, en daarin had de partij van Viktor Orbán, Fidesz, een ruime meerderheid. In Griekenland gaat Syriza duidelijk een paar stappen verder dan wat Fidesz in Hongarije deed, en toch is er geen kat die ernaar kraait. Misschien omdat onze democratische journalisten vinden dat het in Griekenland «voor de goede zaak» is, en er dus eigenlijk geen probleem is?

Media hangen aan de lippen van Verhofstadt

Over Griekenland gesproken: is het u ook opgevallen hoe onze media aan de lippen van Guy Verhofstadt hingen? Zijn theatraal optreden in het Europees Parlement was een parlementariër onwaardig en riep alleen maar plaatsvervangende schaamte op. Normaal zouden we ervoor pleiten dat Europese parlementsleden in het halfrond gewoon hun moedertaal spreken, maar in het geval van Guy Verhofstadt zijn we geen klein beetje blij dat hij liever zijn schabouwelijk Engels hanteert, zodat misschien toch niet iedereen doorheeft dat hij oorspronkelijk uit onze streken komt.

Om één of andere reden vonden onze media de donderpreek van Verhofstadt klasse. «De speech waarmee Verhofstadt zoveel succes kende», schreef De Standaard op zaterdag nog. Maar de collega’s van het Nederlandse De Correspondent plozen even na wat Guy uit Gent allemaal verkondigd had in zijn speech, en kwamen al snel tot de slotsom dat de man alweer zijn huiswerk niet gedaan had. Bleek dat de lichtende Griekse voorbeelden, die Alexis Tsipras volgens Guy Verhofstadt zou moeten navolgen, niet bepaald de beste voorbeelden waren. De ene leidde Griekenland naar een bankroet, de andere pleegde een mislukte militaire staatsgreep. Typisch dat je voor zoiets bij een Nederlandse webstek terecht moet, terwijl onze media nog driftig staan te applaudisseren.

Daar moet nog aan toegevoegd dat Guy Verhofstadt als eerste minister zelf niet bepaald een toonbeeld was van budgettaire orthodoxie, en Griekenland tijdens zijn regeerperiode toegelaten werd tot de eurozone. Alweer twee feitjes waar onze media het liever niet over hadden, en al zeker geen vragen over durven te stellen aan de grote Liberale Euroroerganger. Je vraagt je nochtans af waar die man het lef vandaan haalt ook maar iets te zeggen over de Griekse toestand. Wij zouden in zijn plaats eerder ergens ver weg onder een steen kruipen en hopen dat niemand ons weet te vinden.

Björn Soenens blokkeert Tom van Grieken

De hoofdredacteur van het VRT Journaal, Björn Soenens, blokkeerde verleden week op Twitter Vlaams Belang-voorzitter Tom van Grieken. Concreet betekent dit dat Tom van Grieken Björn Soenens niet meer kan volgen, en dat Björn Soenens berichten van Tom van Grieken zelfs niet meer ziet.

Nu, het staat iedereen vrij te doen wat hij wil op Twitter, maar wij vinden het toch maar bedenkelijk dat de hoofdredacteur van het nieuws van de openbare omroep zelfs geen berichten meer wil zien van de voorzitter van één van de politieke partijen in het parlement. Wij zouden eerder denken dat hij hem zou volgen, net zoals hij Freya van den Bossche, Kathleen van Brempt, Daniël Termont, John Crombez, Elio di Rupo, Guy Verhofstadt, Sven Gatz, Bart Tommelein, Kris Peeters, Hilde Crevits en Felix de Clerck wel volgt. In het rijtje merkten we overigens maar twee partijvoorzitters op. Lezers die denken een bepaalde «rode» draad te kunnen ontwaren, mogen het ons altijd laten weten…

Nu het Grieks parlement nog

Het stond in de sterren geschreven dat de Eurogroep een oplossing zou proberen vinden voor de Griekse crisis. Schadebeperking vanwege het grote risico dat een Grexit gevolgd zou worden door ander onheil, elders in de EU. “Na 14 uur vergaderen in de eurogroep en 17 uur tijdens de eurotop is er een overeenkomst”, zei de eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (PVDA, Nederland) maandag op een persconferentie. “Het vertrouwen tussen Griekenland en de overige lidstaten herwinnen was hierbij de sleutel tot een overeenkomst”.  Deze week moet de overeenkomst nog worden bevestigd door het Grieks parlement. Een overwinning van het Euro-kapitalisme op het Griekse communisme? Dat wordt nog even spannend.