2015-29_03_Nieuwsfeit van de week (Medium)Geslachtsneutrale toiletten

Het is de Vlaamse regering en in het bijzonder minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) menens in hun streven om geslachtsneutraal te worden. Dat is geen grap.

Nadat enkele weken geleden al vacatures geslachtsneutraal werden gemaakt, is men bij de Vlaamse overheid immers tot het schrijnende inzicht gekomen dat er mogelijk ooit eens iemand, die van geslacht aan het veranderen is, in een Vlaams overheidsgebouw pipi zou moeten doen. Momenteel heeft die persoon drie mogelijkheden: het heren-, dames- of gehandicaptentoilet. Mossel noch vis zijnde, voorwaar geen gemakkelijke keuze! Het geslachtsneutrale gehandicaptentoilet wordt niet in overweging genomen.

Gelukkig kreeg men plotsklaps het briljante idee om, in de toekomst, de nieuwe kantoren van de Vlaamse overheid naast een vrouwentoilet, een mannentoilet en een gehandicaptentoilet, ook van een genderneutraal toilet te voorzien. Probleem opgelost!

We denken graag mee vooruit. Om eventuele leegstand van die toiletten aan te pakken, dachten we daarom aan een campagne om geslachtsveranderingen bespreekbaar te maken. Opnieuw is men ons echter voor geweest. Frankie, personage in de populaire VRT-reeks Thuis, maakte vorige maand bekend dat hij vrouw wil worden en opende zo al het debat.