Nieuwsfeit van de week

2015-31_03_Nieuwsfeit van de week (Medium)Te dik, te ziek

Het gezondheidsdebat dreigt ziek te worden door politiek correcte interventies. Tieners worden dikker, zieker en minder fit, vernamen we vorige week. Het tijdschrift The Lance pakte uit met een index over “gezondheidsongelijkheid”. Zowel wat betreft fysieke activiteit, BMI als mentale en fysieke problemen is de ongelijkheid gegroeid. En waarom dan wel? Omdat preventiecampagnes blijkbaar meer impact hebben op tieners uit gegoede milieus, waardoor die dus… nog gezonder worden. We moeten meer op “omgevingsfactoren” inzetten, klonk het in de gezondheidskathedraal. Hebben ouders van dikkere kindjes een goede job? Verdienen ze genoeg geld? Dat soort dingen. De volgende stap zal al evenmin verrassend zijn: er moet meer geld naar gezondheidszorg. Gezondheidspreventie kan best een nobele bezigheid zijn, maar dan liefst zonder al te veel betutteling, die “gezonde” verschillen tolereert.


Tags assigned to this article:
2015-31Nieuwsfeit van de week

Related Articles

De derde industriële revolutie

Vorige week grossierde CD&V-eurocommissaris Thyssen nog maar eens in clichés. “We maken een nieuwe industriële revolutie mee met ingrijpende ontwikkelingen”,

Diplomatieke valies

Het afwezige Albion Het Britse Rijk mag dan al tot de voltooid verleden tijd behoren, zelfs de rol die Londen

Wereldwijd vrees voor een nieuwe, grote terroristische aanslag

Het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS) in Washington publiceerde deze week de resultaten van een wereldwijd onderzoek over