Rooiboksokkie musiekfees in Kortessem

Rooiboksokkie Events is het initiatief van enkele rasechte Zuid-Afrikaners; onder hen een Zuid-Afrikaans-Nederlands paar uit Munsterbilzen (Limburg). Nog vorige maand organiseerden ze de vertoning van “Treurgrond”, een film met als thema de plaasmoorde, de moorden op blanke boeren in Zuid-Afrika, waarvoor zanger en hoofdrolspeler Steve Hofmeyr naar Vlaanderen was gekomen. We hadden toen een vraaggesprek met hem. De film werd met wisselend succes vertoond in Hasselt, Antwerpen en Oostende.

Op zaterdag 18 juli organiseert Rooiboksokkie Events in het 17de-eeuwse Kokima Eventkasteel (voor 2012 ’t Rood Kasteel) in Kortessem, tussen Hasselt en Tongeren, het eerste Zuid-Afrikaanse muziekfestival in Vlaanderen. Compleet in de sfeer van de zuidpunt van het continent. De naam zegt genoeg. Een “bokkie” betekent immers “liefste” of “schatje”, dus een troetelnaampje. Een sokkiedans of “langarm”, zoals men in Zuid-Afrika zegt, is een soort boogie maar dan in Afrikaanse stijl.

Voor dat festival worden een aantal Zuid-Afrikaanse zangers speciaal overgevlogen: Bok van Blerk, Riana Nel, bekend om haar country- en popliedjes, tv-presentator Willem Botha en nieuwkomer Leah van Niekerk. Daarnaast zorgt een Zuid-Afrikaanse deejay voor muziek van andere Zuid-Afrikanen, onder meer van Steve Hofmeyr. De deuren openen om 11 uur. Het eerste liveoptreden mag men om 13 uur verwachten.

Vooral Bok van Blerk (pseudoniem voor Louis Andreas Pepler) is ons bekend en dat omwille van het liedje “de la Rey”, dat in 2006 in Zuid-Afrika furore maakte. Het lied gaat over een soldaat die onder de bekende Boerengeneraal Koos de la Rey in de tweede Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) vocht. Het lied is nogal controversieel. Sommigen zien er een oproep tot verzet in tegen de door de zwarten overheerste regering. Nadat het lied ook in Namibië populair werd, werd het daar zelfs verboden. Of Van Blerk die bedoeling had, is twijfelachtig. De man is een heftig tegenstander van de apartheid en helemaal niet gelukkig dat men via zijn liedje zijn verzet tegen het ANC-bewind laat blijken. Wel is hij trots op zijn Afrikanerzijn en hij wil dat ook kenbaar maken.

De organisatoren zien de dag als een echte gezinsgebeurtenis, bestemd voor jong en oud. De hele dag zal er gezorgd worden voor Zuid-Afrikaanse dranken en uiteraard is er ook een braai. Voor kinderen zal voor bijkomende animatie gezorgd worden. Wie even wil uitblazen, kan dat doen op het domein dat 7 hectare groot is. Bok van Blerk treedt op om 18 uur. Het einde is voorzien rond 20 uur.

De prijs is, zoals ook voor “Treurgrond” werd gevraagd, 45 euro. Kinderen en jongeren tussen 12 en 20 jaar betalen 34 euro, 7- tot 11-jarigen betalen 23 euro. Voor de jongsten is het gratis. Alleszins, wie een dagje in de Zuid-Afrikaanse sfeer wil baden, krijgt de gelegenheid.

Praktisch:

Kokima Eventkasteel
Kasteelstraat 16
3723 Kortessem

Bijkomende informatie via rooiboksokkie@gmail.com

www.kasteelkapperjolle.be

Reiziger