Kasteelkapperjolle 2015 Kortessem: dat smaakt naar meer!

Zondag vanaf 11 tot 20 uur vond op initiatief van ‘Rooi Bok Sokkie Events’ het eerste Suid-Afrikaanse Musiek Festival plaats, in het Limburgse Kortessem. De plaats was uitstekend gekozen: een mooie gesloten kasteelhoeve. Op de binnenkoer was plaats voor ‘stalletjies’ met Zuid-Afrikaanse producten als biltong, taartjes, verzorgingsproducten, wijn, cd’s en Springbok-spullen – truitjes, petjes en rugbyballen. Men kon er in de zon een glaasje wijn drinken en rustig keuvelen. Voor de kleinsten waren er springkastelen. In de tent achter de binnenplaats waren er de hele namiddag optredens van Zuid-Afrikaanse sfeermakende zangers en zangeressen: Leah, Willem Botha, Riana Nel en als klap op de vuurpijl de razend populaire Bok van Blerk. Hij zorgde voor de apotheose van deze typische Afrikanerdag vol spontane gezelligheid, doorlopende braai, drank en muziek. Bok zingt over zijn volk en voor zijn volk met een jonge, rockende en dus eigentijdse stijl. In Zuid-Afrika zingt hij voor overvolle zalen. Hij doet uitdrukkelijk niet aan politieke actie, zoals bijvoorbeeld Steve Hofmeyr, maar steekt zijn liefde voor het Afrikaans en de geschiedenis van de Afrikaners niet onder stoelen of banken. De La Rey, Jy praat nog steeds my taal, Sing Afrikaner sing, Ons vir jou, Die Kaplyn en tal van andere toppers van hem werden uitbundig meegezongen door de ruim 500 aanwezigen, waaronder een flink contingent Afrikaners die in Vlaanderen en Nederland wonen en met heimwee hun batterijen even kwamen opladen. Na elke zangsessie kon men zich laten fotograferen met de artiesten.

Het was duidelijk dat dit initiatief nog wat kinderziekten vertoonde op praktisch en organisatorisch vlak, hoewel dat niet woog op de sfeer. Een professionelere reclamecampagne voor het evenement had zeker voor een dubbel aantal aanwezigen kunnen zorgen. En wat goedkopere drankbonnen en snacks hadden de toch wel prijzige toegangsbewijzen – 45 euro per volwassene – wat in evenwicht kunnen houden.

Hoewel de Vrienden van Zuid-Afrika en de Vlaams-Zuid-Afrikaanse Cultuurstichting tot de ondersteunende verenigingen van het initiatief behoorden, waren er geen informatiestandjes van hen. Een gemiste kans om de vele gemotiveerde geïnteresseerden warm te maken om mee de culturele banden tussen de Vlamingen, de (Noord-)Nederlanders en de Afrikaners blijvend aan te halen.

Hoe dan ook, een geslaagde eerste editie van dit muziekfestival. Het smaakt naar meer. Met de opgedane ervaring en een goede evaluatie kan dit initiatief – los van politieke visies en overtuigingen – uitgroeien tot een vaste culturele waarde, waarvan àlle Vlamingen met een hart voor Zuid-Afrika en de Afrikaners in het bijzonder kunnen genieten.

KvdP