Kemels

De Belgische spoorwegen zijn al jaren berucht voor hun vertragingen, problemen, gesjoemel, stakingen en… kemels. Dat laatste was deze week erg letterlijk te nemen. Er werd de reizigers gemeld dat er in Aywaille vertragingen konden zijn omdat er een kameel langs het spoor liep. Maar dat bleek uiteindelijk een dode kat te zijn. Wellicht was een krakende telefoonlijn er de oorzaak van dat ‘un chat mort’ verstaan werd als ‘un chameau’. Al bij al grappig. De Franse collega’s zitten met een zwaarder probleem. Daar blijkt dat de nieuw aangeschafte treinstellen voor de lijn naar het Italiaanse grensstadje Ventimiglia te hoog zijn voor een tunnel. Die gaat men in het najaar ‘bijvijlen’ zodat de treinen er alsnog door kunnen. Een kostelijke blunder. Maar bij de SNCF zijn ze niet aan hun proefstuk: vorig jaar bleken treinstellen voor het regionaal vervoer te breed, wat de aanpassing vergde van maar liefst 1.300 perrons. Een mens vraagt zich af wie er daar allemaal als ingenieur aan de slag is geraakt. Maar we zullen maar niet te meewarig doen, het Fyra-debacle indachtig.

Veto

Een klein maar opgemerkt nieuwtje in de marge van het Griekse drama dat dezer dagen voorpaginanieuws is in heel de wereld. De door links verafgode econoom Thomas Piketty liet in de weekendeditie van Le Monde doodleuk weten dat de EU en Frankrijk zich niks mogen aantrekken van het referendum in Griekenland. ‘Hollande moet zijn veto stellen tegen een eventuele Grexit’, stelde de goeroe. Tja, zo kennen we ze weer, die linkse ‘denkers’. Als de volkswil zich niet plooit naar hun wensen, dan resten enkel nog bedreigingen, verboden en veto’s. De uitspraak van Piketty is wat dat betreft weer een schoolvoorbeeld.

We gaan vooruit, of niet?

Maxime Prévot (37), burgemeester van Namen en rijzende ster van het CDH wil “een embryo van een Waalse sociale zekerheid” creëren. Dat is merkwaardig nieuws, uit de hoek van een coalitiepartner van de PS. Prévot moet in Wallonië de nieuwe bevoegdheden na de zesde staatshervorming implementeren. Een portefeuille van zes miljard met onder meer de kinderbijslag en de ouderenzorg. De Waalse administratie heeft nog veel werk voor de boeg en hier en daar hoor je dat een en ander pas in 2019 voltooid zal (moet) zijn. De PS heeft dus nog wat tijd om stokken in de wielen te steken. “Met andere woorden: het zit erin dat hij ooit slecht nieuws zal moeten aankondigen”, waarschuwt Olivier Mouton in Le Vif.

Meer zieke Walen

Vlaanderen draagt meer bij tot de sociale zekerheid dan het terugkrijgt via de gezondheidszorg. Zeg dat minister van Volksgezondheid Maggy De Block dat met cijfers netjes aantoont. De gezondheidszorguitgaven per rechthebbende lagen in 2012 in Wallonië 28 euro hoger dan in Vlaanderen. Dat moet zo’n 100 euro zijn per doorsnee gezin. De Block gaf die cijfers op vraag van Yoleen Van Camp (N-VA), in dit blad onlangs “de bosnimf uit Kasterlee” genoemd. Van Camp zorgde ervoor dat ook ’t Pallieterke op de leestafel van de Kamer is beland, dit geheel terzijde.

Minimaliseren

De naam Melchior Wathelet zal nog wel een belletje doen rinkelen: Belgisch politicus van de cdH, kamerlid, voormalig staatssecretaris, voormalig minister, advokaat en gemeenteraadslid in Verviers. Na teleurstellende verkiezingen in 2014, nam hij afscheid van de politiek, en stapte in het bedrijfsleven, als CEO van het informaticabedrijf Xperthis. Dat geraakte begin april dit jaar bekend. Eind mei werd hij ook nog eens bestuurder bij het Belgische filaal van de Franse milieugroep Veolia. Goed om weten: om zijn inkomsten in goede banen te lijden, heeft Wathelet op 19 mei van dit jaar een managementsvennootschap opgericht. Net dit jaar dat de fiscus heeft aangekondigd werk te gaan maken van al die managementsvennootschappen van CEO’s en bedrijfsleiders die via die omweg hun belastingen willen minimaliseren. De aankondiging van de fiscus heeft in ieder geval geen indruk gemaakt op de voormalige politicus.