2015-35_07_Gent (Medium)Holebi’s niet welkom in Gentse volkswijk

Als homokoppel wonen in een allochtone wijk, daar moet je moed voor hebben, niet alleen in Brussel maar ook in Gent, bleek deze week uit een getuigenis op Facebook. Het verhaal werd duizenden keren gedeeld en bracht onze burgemeester zwaar in verlegenheid. Het homopaar woont in de wijk Rabot, één van de volkswijken waar nu vooral migranten wonen. Uitgescholden en bedreigd worden door hun Turkse buren is voor de mannen in kwestie dagelijkse kost. Maar de maat was vol toen de politie, die ze erbij hadden geroepen, weigerde om op te treden. Een filmpje van twee motards die gewoon de straat uitrijden terwijl een groep allochtonen het koppel staat uit te maken, is meer dan duidelijk. Ook dat filmpje werd vlijtig gedeeld, en een dag later was het incident nationaal nieuws.

Het hele politieke spectrum sprong onmiddellijk in de houding om luid te roepen hoe geschokt ze zijn en hoe onaanvaardbaar homohaat wel is. Maar in de meeste reacties wordt gezwegen als vermoord over wat er echt aan de hand is. Het is geen toeval dat het koppel in kwestie vlakbij een moskee woont en dat het zwaarste conflict gebeurde op een avond tijdens de ramadan. Met onze burgemeester voorop  wordt de zaak afgedaan als een falen van de politie en wordt er zedig gezwegen over het samenlevingsprobleem dat het in werkelijkheid is. In zijn reactie zegt Termont dat de strijd tegen homofobie een prioriteit is van de Gentse politie en dat hij een onderzoek beveelt naar het gedrag van de betrokken agenten. Geen woord dus over een onderzoek naar de problemen in de wijk, of naar het gedrag van de daders. De politie verdedigt zich door de zaak af te doen als een burenruzie. Er wordt een bemiddelaar gestuurd naar de straat om er “het gesprek op gang te krijgen”. Het ordewoord is duidelijk: dit verhaal wordt afgedaan als een soort caféruzie waarop de politie wat onhandig heeft gereageerd. De socialisten willen geen kwaad woord horen over allochtonen of over moslims, maar willen tegelijk de grote verdedigers zijn van holebi’s. Hoelang gaan ze die moeilijke spreidstand nog volhouden?

De politieke recuperatie door de  partij Groen is nog schaamtelozer. “Dankzij ons”, zeggen ze, is “de strijd voor actieve integratie van holebi’s in de Gentse samenleving expliciet opgenomen in het bestuursakkoord”. Het probleem volgens Groen is dus een gebrekkige integratie van… de holebi’s. De wereld op zijn kop!

Een imam haastte zich om te melden dat “ook moslims slachtoffer zijn van homohaat”, en dat goed nieuws moest natuurlijk in de media geblokletterd worden. Met ons slecht karakter vragen wij ons af wat de slachtoffers uit de wijk Rabot aan die informatie hebben. Het ene kwaad maakt het andere niet goed, dat is ook hier waar.

Mathildis