2015-32_10_Medialand (Medium)Calais, het failliet van de ontwikkelingsindustrie
«Onze straten zijn niet geplaveid met goud,» schreven de Franse minister Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May dit weekend in The Telegraph. Aanleiding was de precaire situatie in Calais, waar iedere nacht honderden Afrikanen hun leven riskeren om de trein te nemen naar Groot-Brittannië. De ministers voegden eraan toe: «Velen zien Europa en vooral Groot-Brittannië als een plek die financiële voorspoed biedt. Dit is niet zo.»

Die Grieken!
Schizofreen wordt men er van. Schizofreen is trouwens een Grieks woord, zoals overigens de meeste technische en medische termen. Schizofreen: geest-gespleten. Die Grieken: van de ene kant knap, hogelijk begaafd, wellicht te begaafd. We gebruiken tegenwoordig termen als rechtvaardig en onrechtvaardig, gelijk en ongelijk, maar Moeder Natuur heeft daar geen oren naar. Ook niet, onder meer, wat grondstoffen aangaat. Van de regio Katanga in Centraal-Afrika maakt zij een schatkamer, maar andere streken zijn zeer berooid. Bij families hetzelfde: één telg is met alles weg, de rest strompelt mee. Idem voor volkeren. Het ene volk munt uit, andere volkeren voelen zich lekker in de schaduw.

De “europezigheid” der Europeanen
Eindelijk. Het heeft lang geduurd maar eindelijk heeft een toporgaan van “Europa”, de Europese Centrale Bank, volgens De Standaard (30 juli), erkend dat de euro een mislukking is, iets waar zovelen van ons van het begin af hebben voor gewaarschuwd. De Grieks-Europese crisis heeft nu ook de Europese Bank geleerd dat de euro niet kon werken. Tussen Duitsland en Frankrijk misschien, met grote moeite, met de Benelux erbij, ook goed, maar dan zijn de initiatiefnemers van de euro begonnen om er allerlei landen bij te nemen, eerst eiste Frankrijk het opnemen in de euro van Italië, enz., tot aan Griekenland toe, en vervolgens moest haast heel Europa erbij … om de positie van Duitsland te versterken.

“Nationaal stadion” wordt Brussels-francofoon verhaal
Enkele weken geleden berichtten we over de forse subsidie van 4 miljoen euro die de stad Brussel jaarlijks zal ophoesten voor de uitbating van het geplande nationale voetbalstadion in Grimbergen. Het Brussels schepencollege ging hiermee lijnrecht in tegen de gemeenteraadsbeslissing van 2014, waarin te lezen stond dat de hoofdstad geen euro zou betalen voor de uitbating en integendeel jaarlijks een canon zou opstrijken voor het in erfpacht geven van de terreinen van Parking C.

Praten met Claude Moniquet: “De dreiging van het moslimfundamentalisme houdt nog vijftig jaar aan”
Aanslagen in een hotel in Tunesië; doden bij een schietpartij in het Joods Museum in Brussel; een slachtpartij op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs; een gijzeling en schietpartij in een joodse supermarkt in de Franse hoofdstad,… Telkens wanneer het moslimterrorisme slachtoffers maakt, komt veiligheidsexpert Claude Moniquet deskundige uitleg geven op de Franstalige tv-zenders. Weinigen kunnen de radicale islam en zijn gewelddadige uitwassen beter analyseren dan Moniquet. In een interview met ’t Pallieterke laat hij zijn licht schijnen op het Europese jihadisme, dat volgens Moniquet een blijver is.

Turkije en IS: Nieuw hoofdstuk van dubbelzinnigheid
Misschien zag het er heel even naar uit dat de Turkse politiek ten aanzien van Syrië en IS een stevige bocht zou nemen, maar feiten temperen het optimisme. Dat er ‘iets’ moest gebeuren, stond vast, alleen heeft Ankara het niet zozeer over de strijd tegen IS dan wel tegen het “terrorisme”, begrijp: de PKK en aanverwanten. Aan de dubbelzinnigheid van de voorbije jaren is geen einde gekomen. Hoogstens wordt er een extra hoofdstuk aan gebreid.