2015-33_01_Hoofdartikel (Medium)De dubbele tong van Groen
Begin mei vaardigde Groen een verbod uit voor het Vlaams Belang om nog langer de rechten van holebi’s te verdedigen. Bruno de Lille en Petra de Sutter stelden in De Standaard dat de verdediging van holebi-rechten door het Vlaams Belang niet oprecht is, want alleen maar een middel om de islam te treffen. Het zal de lezer niet verbazen dat het Vlaams Belang geen wederwoord kreeg tegen die beschuldiging. Net zoals het de lezer niet zal verbazen dat Groen zelden of nooit aangesproken wordt over haar dubbelzinnige houding rond holebi’s en islam. Of de vele andere dubbelzinnigheden die in haar partijprogramma ingebakken zitten.

Crombez vindt onderdak bij Di Rupo
Wanhoop overheerst ter linkerzijde in Vlaanderen. De tegen de “rechtse” regering gerichte acties overtuigen alleen de overtuigden. De meesten echter schijnen te denken dat de anderen (niet linksen) aan de beurt zijn en dat die een eerlijke kans moeten krijgen. De inmiddels vervangen (of ontslagen, ten dele door toedoen of zelfs op initiatief van De Morgen) sp.a voorzitter Bruno Tobback gooit de armen in de lucht als hij aan zijn partij denkt, en zegt dan (in De Morgen, 27 juni, weekendbijlage): “Niemand heeft vandaag een alternatief voor het dominante rechts-liberale systeem. Is er een ander systeem mogelijk? Ik mag hopen van wel,” maar zeker is het volgens Tobback allerminst, nu de sp.a in 2014 is teruggevallen op welgeteld 595.486 Vlaamse kiezers.

Praten met Willy Kuijpers: “Een partij van heiligen en helden”
“Onbarmhartigheid is de duivel van de politiek”, zegt de 78-jarige Willy Kuijpers. Hij spreekt uit ervaring, na zestig jaar binnen- en buitenparlementaire actie. In gedachten en idealen een daensist, bleef Kuijpers de rechtvaardigheidspartij die de Volksunie was en de N-VA is, trouw. Wat brachten breuken als de Vlaamse Democraten, ID21 en Spirit ten goede voor Vlaanderen?

Oostende kleurt bloedrood (Thierry Debels)
Het zat er al even aan te komen, maar nu hakt voormalig minister en sp.a-boegbeeld Johan vande Lanotte (60) de knoop door. Hij stopt na 28 jaar met nationale politiek. Vande Lanotte verklaarde begin augustus in de pers: ‘Ik ga mij de komende periode nog stevig mengen in de debatten, maar tot de volgende verkiezingen blijf ik zeker niet.’ Hij wil zich volledig op zijn burgemeesterschap in Oostende kunnen concentreren. Dat is nodig. De financiële toestand van enkele belangrijke Oostendse vehikels ziet er immers niet al te best uit. Maar misschien is dat net de schuld van de socialist?