Het monumentale sculptuurreliëf “De Menselijke Driften” van de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux (1852-1908) is grondig gereinigd. Het Carrara-marmer is zo hagelwit als in het laatste decennium van de negentiende eeuw. Toen kreeg de gevierde beeldhouwer, op zijn hoogtepunt, de opdracht een reliëf te creëren over de deugden en ondeugden, over liefde in alle facetten, zonde en berouw.

Hij liet in zijn Vlaamse neobarokstijl de vele figuren door elkaar kronkelen, schuwde een verkrachtingsscène niet, met op de achtergrond de smartelijke blik van Christus. De jonge architect Victor Horta (1861-1947) mocht dankzij leermeester Balat een paviljoen of tempeltje ontwerpen om het werk te bergen. Het werd een uiterst moeilijke samenwerking tussen architect en beeldhouwer. Lambeaux ging aanvankelijk akkoord met een open voorruimte en een zuilengalerij, maar hij wou uiteindelijk een muur in de plaats van de colonnade. In het eerste plan moesten fronton en basement ook met sculptuur versierd worden. Horta had ook een vernieuwing op het oog om de zuilen met het hoofdgestel te verbinden. Het uiteindelijke plan van Horta werd aanvaard en als reactie vertraagde Lambeaux zijn afwerking van “De Menselijke Driften”.

De opening kwam er toch, op 1 oktober 1899, maar Lambeaux liet het paviljoen onmiddellijk sluiten en stak zijn reliëf achter een houten schutting. Zo verloederden het reliëf en het gebouw tot aan de dood van Lambeaux. Als eerbetoon werd zijn wens vervuld en mocht nu wel een muur met ingang. De zuilen met fronton werden naar voor getrokken, maar de verbouwing gaf geen aanleiding om het vervuilde sculptuurreliëf te reinigen. Er kwam ook geen nieuwe opening en de deur waarachter het reliëf moest verschijnen als een echte openbaring, bleef gesloten. Niemand begreep de situatie en er werd vaak geopperd dat het werk wellicht te immoreel zou zijn en best onttrokken aan de blikken van kinderen en andere bezoekers.

Pas in 2000 kwam de idee om het verkommerde paviljoen en vooral het monumentale reliëf te reinigen en open te stellen voor het publiek. Het blok Carrara-marmer van 6,30 op 11,15 meter met “De Menselijke Driften” is nooit zo wit en mooi geweest. Het is te bewonderen tijdens de periode van het zomeruur, tot 25 oktober, op woensdag van 14 tot 16 uur, op zaterdag en zondag van 14 tot 16.45 uur. Tickets van 2,50 euro te bekomen in het Jubelparkmuseum.

FDC