Havenvakbonden willen geen suikerbonen

Wij kunnen het ook niet helpen, maar Fernand Huts (de big boss van Katoen Natie) komt tegenwoordig redelijk veel aan bod in deze druk gelezen rubriek. Hij laat dan ook geen gelegenheid voorbijgaan om in de kijker te lopen.

Vorige week nodigde hij de persmeute uit voor een ultieme confrontatie in verband met de feestelijkheden ter gelegenheid  van het 160-jarige bestaan van zijn onderneming. De bijeenkomst vond plaats op de Singelberg, het hoofdkwartier van Katoen Natie in de Waaslandhaven. Daar was een middeleeuwse burcht (of kasteel met dorp, als je wilt) opgebouwd. Ieder die dat wou, kon met een koets of sjees door het dorp rijden, of er zelfs over vliegen. Aan de stuurknuppel: de pas vader geworden zoon van de big boss. Want toeval of niet, Fernand en zijn vrouw Karine konden bij gelegenheid van de opening der feestelijkheden, de geboorte aankondigen van een mannelijke “troonopvolger”. De aankondiging gebeurde te midden van een half dozijn reusachtige pluchen beren, poppen, tijgers en één Vlaamse Leeuw. “De boreling is de zoon van “onze” Stefan en zijn vrouw Griet”, zei Huts, zonder veel plichtplegingen. “Het is een jongen en hij werd genoemd naar mijn vader Robert, en naar de graven van Vlaanderen die Robrecht heetten.” Aldus de uitleg van de topman van Katoen Natie, die al twee vrouwelijke kleinkinderen heeft. Meteen na de aankondiging werden suikerbonen rondgedeeld en begon de rondleiding in de middeleeuwse burcht die op en rond de Singelberg is gebouwd. Daar wordt tot 6 september feest gevierd, onder het motto ‘Poëzie, fantasie, magie’. Elke dag ontvangen Huts en zijn vrouw gasten uit binnen- en buitenland in een fantastisch decor.

Wie geen suikerbonen wil hebben, of niet deelneemt aan de feestelijkheden, dat zijn de moedwilligaards van de vakbonden onder leiding van de rode BTB-secretaris “Moustache” Marc Loridan. “Ik ga niet naar een decadent feestje van een werkgever die de havenarbeid kapot wil”, reageerde hij. En Loridan voegde er onmiddellijk aan toe: “Chapeau voor wat Huts wereldwijd al gepresteerd heeft, maar ik ken zijn truken van de foor.”

“Wij hebben niets afgesproken”, fezelde ACV-secretaris Joris Kerkhofs, minder plastisch dan zijn rode college, “maar ik ga toch niet aan een feesttafel zitten met een werkgever die advocaten op ons dak stuurt.” Huts in de kranten: “Ik betreur dat. Ik geef dagelijks werk aan 700 echte havenarbeiders.” Uiteraard draait de balsturigheid van de vakbonden niet om het feestje. Zij zijn het gewoon rijkelijk te tafelen met al wie enige betekenis heeft in de havenwereld. Alles draait erom dat Huts niet wil toegeven aan hun eis om “havenarbeiders” aan het werk te zetten in de logistiek. En onder meer in Logisport, het verzendbedrijf van Huts dat deel uitmaakt van het reusachtige complex van de Singelberg. Intussen waren al vierhonderd medewerkers van Huts uitgenodigd en worden er nog eens honderden vanuit de hele wereld verwacht voor de drie weken durende viering. Dagelijks worden er 350 tot 400 gasten verwacht op de Singelberg. Zij komen niet alleen uit de havenwereld, de financiële wereld en de industrie van de eigen regio, maar ook vanuit heel Europa en een groot deel van de aardkloot waar Katoen Natie vestigingen heeft. En de haven van Antwerpen? “Ik heb zowat iedereen uitgenodigd van wie we adressen hebben en dat is zowat 80 procent van allen die in het Havenbedrijf actief zijn”, zei Huts op de vraag van een nieuwsgierige pennenlikker. “Het is niet omdat ik boetes moet betalen en anderen niet, dat ik die mensen niet aan de feesttafel zou willen.” Meteen kunnen diegenen die naar de Singelberg komen om mee te feesten met één van de oudste Antwerpse havenbedrijven, kennismaken met de plannen die Huts heeft met het hoofdkantorengebouw. Merkwaardig genoeg is daar een bakstenen bijna-kopie bij van het nieuwe havenhuis-ruimteschip dat op de rechteroever wordt gebouwd bovenop de vroegere brandweerkazerne. Kom, Van Peel: vier je nieuwsgierigheid bot. Kom en kijk naar de wonderen van Fernand Huts in een decorum dat u op het lijf geschreven is.

Pagadder