Will Tura werd 75 jaar

Er was dit weekend – en al vele dagen en weken daarvoor – geen ontkomen aan: Will Tura, alias Arthur Blanckaert, werd op zondag 2 augustus 75 jaar en dat werd uitgebreid gevierd. Met interviews in alle dagbladen, op alle radiozenders, inclusief Studio Brussel, met een uitgebreid aan de zanger gewijd programma op Radio2 en met natuurlijk een indrukwekkend liveconcert op de Grote Markt in zijn geboortestad Veurne en met de wetenschap dat de openbare omroep dat concert zelfs integraal uitzond.

De tickets voor dat concert waren al heel snel uitverkocht. Concreet betekent dit dat er op de Grote Markt in Veurne zo’n 5.000 fans aanwezig waren en dat op de Appelmarkt nog eens 3.000 mensen op een groot scherm het concert konden volgen. In totaal 8.000 tickets, voor een zonovergoten concert van de keizer van het Vlaamse lied.

Veurne lag al geruime tijd in een roes. Men deed er alles aan om de stad er piekfijn te laten uitzien. De plaatselijke horeca verzon Will Turamenu’s, Will Turakoeken en de plaatselijke bakkers spoten “Will Tura” op hun zondagse eclairs. Misschien werd er tijdens de zondagse eucharistievering ook al een Tura-nummer gezongen door de kerkgangers voorgezongen door de pastoor.

Op 11 juli ging Radio2 nog op zoek naar het meest geliefde Vlaamse lied en toen kwam de wereldhit ‘Ik ben zo eenzaam zonder jou’ als absolute nummer één uit de bus. Meteen weer reden te over om de verdienste van deze artiest extra in de verf te zetten.

Het leidt geen twijfel dat Will Tura een absoluut topartiest is en dat velen nog niet tot aan zijn sportieve enkels komen. Niet alleen zal hij veel artiesten er aflopen tijdens de dagelijkse jogging, hij zal ook vele artiesten steevast blijven verbazen en omverblazen met zijn stem en zijn timing.

Een optreden van Will Tura is telkens weer op en top vakmanschap. Tot in de puntjes voorbereid, zowel voor als achter het podium, muzikaal in handen genomen door de bovenste beste Steve Willaert en organisatorisch al sinds jaar en dag in handen van duivel-doet-al Ray, de podiummanager die geen steen onomgedraaid zal laten om toch maar tot het beste concert te komen, in welke uithoek van Vlaanderen ook, in welke schamele biertent dan ook.

De artiest heeft geen enkel concert gedaan alsof en gaf zich voor elk spatje levenslust dat in zijn lichaam zat. Bovendien was er dan telkens zijn echtgenote die hem stimuleerde, de ruimte gaf, geduldig bleef wachten en zich steeds in de schaduw plaatste.

Geen overdreven roddels, geen overdreven sterallures, geen negatieve kentrekken, behalve misschien zijn voorliefde voor snelle wagens. Geen interview was te veel, geen handtekening tegen zijn zin gezet. Bereikbaar, dicht bij de mensen, en een blijvende wederzijdse liefde voor zijn geboortestad Veurne. De afkomst nooit loochenend.

Geliefd door ouderen en jongeren, opvallend mooi op handen gedragen door vele generaties artiesten uit alle genres. Getuige daarvan de vele liedjes van Tura die door andere artiesten werden ingezongen, de Turalura-cd’s die tot stand kwamen, de doorleefde versie van ‘Arme Joe’ waarmee Noordkaap lang geleden de Rockrally won. Tijdens het afscheidsconcert van Noordkaap kwam Tura destijds volledig in leer meezingen voor een massa uitgelaten Noordkaap-aanhangers.

Will Tura heeft velen artistiek overleefd, nooit gekozen voor gemakkelijk succes en altijd live gezongen. In 2000 werd hij al gekozen tot zanger van de eeuw en nu, bij zijn 75ste verjaardag, krijgt hij felicitaties van Jan en alleman, tot bij de premier en in het paleis toe.

We wensen de artiest nog vele rustige jaren in goede gezondheid.

GT