De lachende moordenaar

Nederland voelt zich geschoffeerd nu een moordenaar iedereen in het gezicht uitlacht en zich ook nog door de belastingbetaler ruimhartig laat betalen.

Natuurlijk keek u op zondagavond 20 september naar Studio Voetbal, om te controleren of Tom Egbers waardig Jack van Gelder als discussieleider vervangt. Maar gelukkig bestaan er digicorders om Panorama over Volkert van der Graaf op NPO2 te registreren. Het programma kreeg veel publiciteit op voorhand, want de moordenaar van Pim Fortuijn had weer eens een kortgeding aangespannen omdat hij vermoedde dat ie er niet te best zou uitkomen. Van der G. (De Volkskrant en De Telegraaf blijven hem zo noemen, terwijl radio en televisie gewoon Van der Graaf zeggen) ving echter bot. De redenen voor dat kortgeding werden binnen de minuut duidelijk. Van der Graaf sneed de Nederlanders de adem af met cynische verhalen, die nog maar eens duidelijk maken dat de rechtstaat Nederland onbarmhartig criminelen vervolgt die 35 kilometer per uur rijden in een “zone 30” en echte moordenaars pampert.

Hikkend van de lach

De KRO had een kennis van Van der Graaf zover gekregen dat hij in ruil voor 1.500 euro de moordenaar meetroonde naar een terrasje waar hij stiekem gefilmd werd. Over de reden voor de moord sprak Van der Graaf niet, maar onrechtstreeks gaf hij wel een reden. Hij wenst Nederland te verlaten – wat hij door zijn vrijheidsvoorwaarden niet kan – omdat het land te weinig doet aan de zogenaamde “vluchtelingen”. Van der Graaf vertelde hikkend van de lach hoe hij officieel in Apeldoorn woont terwijl hij het grootste deel van zijn tijd gewoon bij zijn vriendin en kind verblijft in Harderwijk. Maar dat scheelt hem 300 euro per maand extra omdat hij in theorie alleenstaande is. De kers op de taart is het feit dat hij dankzij zijn uitkering als alleenstaande zijn dure advocatenkosten om onder zijn vrijheidsvoorwaarden uit te komen, laat betalen door het ministerie van Justitie. Feitelijk was dit straffere kost dan zijn verhaal dat de eerste foto’s die De Telegraaf indertijd na zijn vrijlating publiceerde op zijn eigen initiatief en dat van zijn advocaat was. Het programma besteedde daar veel aandacht aan omdat hij tot 18 jaar veroordeeld werd maar, zoals de wet het voorzag, na 12 jaar mocht opstappen. Hij kreeg een streng mediaverbod en kan theoretisch weer opgepakt worden om de resterende zes jaar te zitten als hij de voorwaarden schendt. Enkele geleerde heren zeiden in het programma dat het Openbaar Ministerie nu moest optreden, en de Reclassering wist ook niets van dat media-optreden.

En toen werden de daden van een cynische schurk een aanklacht tegen de imbecielen die het Nederlands gerecht al tientallen jaren in handen hebben. Van der Graaf had meer dan gelijk. Die fotosessie was georganiseerd door… het Openbaar Ministerie, want ooit zou een paparazzo hem opmerken en dan was het – in het belang van Van der Graaf, welteverstaan – maar best dat het gerecht het toeval een handje hielp om die brave mens niet in een ongewenste situatie te laten belanden. Het OM stelde vijf beveiligers ter beschikking van de moordenaar. Die veegden het trottoir schoon zodat de fotograaf ongehinderd zijn werk kon doen en de doder niet verontrust werd door boze omstaanders. En de Reclassering gaf toe dat ze wel degelijk op de hoogte was. Als een soufflé zakte de zaak tegen Van der Graaf in elkaar.

Het Nederlands gerecht: klojo’s van D66 en PvdA

Dat plaatje past bij de klojo’s (bijna allemaal D66’ers en PvdA’ers) van het Nederlands gerecht. Onlangs betuigde één van de rechters van Bouyeri (die Theo van Gogh vermoordde) zijn spijt dat de Marokkaanse moordenaar zich niet aanspreekbaar toonde tijdens zijn proces want mijnheer de rechter had medelijden met “die jonge knul”. Bouyeri moest toch nog een toekomst krijgen in Nederland, maar de wetgever had na de moord op Fortuijn jammer genoeg de wet gewijzigd zodat dit mohammedaanse lam levenslang kreeg. Nog eentje, om het af te leren. In Nederland bestaat het tbs-systeem – ter beschikking stellen – ook voor jonge moordenaars en geweldplegers. Zo’n lieverd (bijna altijd allochtoon) kost de belastingbetaler 563 euro per dag; gemiddeld zo’n 1,2 miljoen euro voor de zes jaar dat de messentrekker “behandeld” wordt in de nazorg. Een 20-jarige tbs-patiënt is vorige week gearresteerd na een moord tijdens een dagje verlof. En toen kwamen de harde cijfers boven water. Tachtig procent van de vrijgelaten “behandelde” tbs’ers gaat terug de harde en gewelddadige misdaad in. Vijftig procent onder hen doet dat binnen twee jaar na de vrijlating.

Willem de Prater